ŽUPANIJA / OZALJ

U Novom Mestu aktivna Hrvatska kulturna udruga - u Sloveniji su Hrvati najbrojniji manjinski narod, no nemaju status nacionalne manjine

U Novom Mestu aktivna Hrvatska kulturna udruga - u Sloveniji su
Hrvati najbrojniji manjinski narod, no nemaju status nacionalne
manjine

Posjetili smo Hrvatsku kulturnu udrugu Novo Mesto, jednu od desetaka aktivnih hrvatskih društava u Sloveniji, smještenu u prijestolnici pokrajne Dolenjske obuhvaća i područja Bele Krajine i Posavja. Specifičnost ovog jugoistočnog područja Slovenije je u tom što su Hrvati ovdje autohtoni narod, pa nema međusobnih razlika, ravnopravno pariraju u svim društvenim granama.

Hrvatsko društvo u Novom Mestu u početku osnovano je kao pomoćno društvo Hrvatskog kulturnog društva iz Ljubljane, i to u vrijeme domovinskog rata u Hrvatskoj radi mnogobrojnih izbjeglica koje naseljavaju ovo područje, priča za KAportal Vladimir Pobežin, predsjednik Hrvatske kulturne udruge Novo Mesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U počecima i ratnim godinama svojim djelovanjem uglavnom smo bili fokusirani na skupljanje humanitarne pomoći i organiziranje programa u cilju očuvanja veza s matičnom domovinom, objašnjava predsjednik Pobežin, te dodaje ta praksa nastavila se i nakon toga pa dolazi i do osnivanja samostalne Hrvatske kulturne udruge 1993. godine u Metliki. Osim organiziranja različitih tematskih večera, predstavljanja knjiga i slično, najaktivnija sekcija unutar društva je vokalna skupina Pleter koja ove godine slavi desetu obljetnicu i na koju smo jako ponosni.

Prvenstvena svrha hrvatskih društava u Sloveniji je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata i povezivanje s matičnom zemljom, njegovanje običaja i materinskog jezika. Krovna organizacija je Savez hrvatskih društava, a ove godine održan je i osmi po redu Sabor Hrvatske kulture u Lendavi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije i Hrvatske.

Glavna okosnica djelovanja je i borba za prava Hrvata i status nacionalne manjine. Naime, iako su Hrvati najbrojniji manjinski narod u Sloveniji, nemaju status nacionalne manjine, niti su priznata kao jezična ili etnička skupina. U svrhu rješavanje tog pitanja Vlada Republike Slovenije osnovala je ove godine Vijeće o pitanjima nacionalnih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji.

Da pomaka u tom smjeru ima, potvrđuje i predsjednik HKU Novo Mesto Vladimir Pobežin, međutim kaže, sve ide presporo i ostane na predizbornim obećanjima. Nade su položene i u tijela Europske unije, čiji predstavnici ove godine posjećuju Novo Mesto i Maribor upravo s ciljem provjere omogućavanja djelovanja manjina u Sloveniji.

Iako se susreću s različitim izazovima u djelovanju udruge, naročito zbog nedostatak financijskih sredstva pa su na taj način ograničeni u organizaciji raznoraznih programa i provedbi aktivnosti,  ne nedostaje im optimizma i dobrog društva. Ipak, život i rad u Sloveniji olakšan im je i samom činjenicom što se radi o dva naroda koja pripadaju istom civilizacijskom korpusu, pa značajnih razlika u običajima i kulturi gotovo da i nema.

 

KAportal.hr


Reci što misliš!