ŽUPANIJA / OZALJ

PRISJEĆANJE

Obilježena 77. godišnjica osnivanja Karlovačke udarne brigade - Biserka Vranić: Izabrali su antifašizam, a taj pravac olakšao nam je i put u EU

Obilježena 77. godišnjica osnivanja Karlovačke udarne brigade - Biserka Vranić: Izabrali su antifašizam, a taj pravac olakšao nam je i put u EU

U Svetičkom Hrašću pored Ozlja, Udruga antifašista Karlovac zajedno s mještanima obilježila je 77. godišnjicu osnivanja Karlovačke udarne brigade.

Udruga antifašista uz poštivanje epidemioloških mjera obilježila je danas 77. godišnjicu osnivanja Karlovačke udarne brigade u Svetičkom Hrašću, uz prisustvo mještana, predstavnika mjesnih odbora, gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić i članova Udruge antifašista iz Karlovca.

Potpredsjednica Udruge antifašista grada Karlovca Biserka Vranić istaknula je kako je osnivanje Karlovačke udarne brigade 5. ožujka 1944. godine ovdje u Svetičkom Hrašću značilo da je tadašnje vodstvo izabralo pravac i osiguralo mjesto uz pobjedničku vojsku te izabralo antifašističko opredjeljenje koje je danas temeljna tekovina svih europskih država.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- I Hrvatska je kao sastavni dio Europe utemeljena na tekovinama antifašizma, a to je naglašeno i u preambuli Ustava. Pravac koji su tada izabrali olakšao nam je i put u Europsku uniju. Zahvaljujući tome smo u društvu pobjednika, iako to nažalost ne znamo uvijek dobro iskoristiti, naglasila je Vranić.

Udruga antifašista Karlovac prisjetila se kako do formiranja Karlovačke udarne brigade nije došlo slučajno, naime, oružani ustanak na ovim prostorima otpočeo je mnogo ranije.

- Borbeni put brigade od osnivanja pa do kraja rata trajao je punih 15 mjeseci. Brigada je u brojnim borbama na prostoru rijeke Kupe i Dobre djelovala 2 mjeseca, potom je uključena u sastav 34 udarne divizije u Žumberku. Učestvovala je u brojnim borbama od Karlovca do Siska pa sve do Zagreba, ujedno na području koje bilo pokriveno brojnim i snažnim neprijateljskim garnizonima. Svoj ratni put Karlovačka udarna garda završila je oslobođenjem Karlovca 6. svibnja 1945. godine, dodaju u priopćenju.

Izdvojeno


Reci što misliš!