ŽUPANIJA / OZALJ

DEMOGRAFSKA POLITIKA

Grad Ozalj za primjer u provođenju demografskih mjera, gradonačelnica Lipšinić: To je ključni faktor u privlačenju novih kadrova u gospodarstvu

Grad Ozalj za primjer u provođenju demografskih mjera, gradonačelnica Lipšinić: To je ključni faktor u privlačenju novih kadrova u gospodarstvu

Aktivna demografska politika višestruko utječe na podizanje kvalitete života u nekom području, ističe gradonačelnica Lipšinić.

U Općini Topusko prošlog je tjedna održana konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije“ u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, na kojoj su redstavljeni demografski izazovi s kojima se ovo područje suočava, kao i moguća rješenja i primjeri dobre prakse. 

Kao primjer dobre prakse prezentirane su demografske mjere koje provodi Grad Ozalj, a koje su, kako je kazala tom prigodom gradonačelnica Gordana Lipšinić upravo one koje podižu kvalitetu života u nekom kraju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U Gradu Ozlju kvaliteta življenja ujedno je i faktor privlačenja novih kadrova potrebnih razvijenoj gospodarskoj zoni i gospodarstvenicima, dodala je Lipšinić.

Aktualne demografske mjere u gradu Ozlju o čijim iskustvima je govorila gradonačelnica Lipšinić obuhvaćaju značajne subvencije u predškolskom odgoj, od sufinanciranja cijene vrtića u iznosu od 1 137 kuna po dijetu, podizanja nadstandarda u obrazovanju kroz financiranje produženog boravka, participiranja u troškovima prijevoza studenata i učenika do isplata stipendija. A u gradu Ozlju mladi mogu računati i na potpore u pokretanju poljoprivrednog gospodarstva i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Ujedno, Grad Ozalj već dugih niz godina nositelj je certifikata Grada – Prijatelja djece, upravo zbog postignutog uzornog standarda u svim područjima skrbi o djeci, te za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti koje doprinose unapređenju i uljepšavanju života djece.

Kako navode u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, mjere su to koje mogu pridonijeti povratku stanovništva, većoj stopi nataliteta i sličnim pozitivnim demografskim mjerama. Ujedno njihovo predstavljanje i javno podržavanje, razmjena iskustava te usklađivanje i sinergijsko djelovanje lokalnih i nacionalnih politika u interesu je svima, prvenstveno samim građanima, dodaju u Uredu.  

Izdvojeno


Reci što misliš!