ŽUPANIJA / OZALJ

PRVI U HRVATSKOJ

Ozaljski dječji vrtić Zvončići ogledni je primjer sustavnog uvođenja STEM područja u radu s djecom - to mu je omogućio pilot projekt "Tesla i mi"

Ozaljski dječji vrtić Zvončići ogledni je primjer sustavnog uvođenja STEM područja u radu s djecom - to mu je omogućio pilot projekt

Projekt se provodio interaktivno s djecom, koja su u nekoliko ciklusa predavanja slušala o elektricitetu, električnoj energiji i Nikoli Tesli, zajedno su radili pokuse i sudjelovali na likovnim radionicama.

U ozaljskom Dječjem vrtiću „Zvončići“ predstavljena je završna prezentacija pilot projekta „Tesla i mi”. Riječ je o međunarodnom kampu za mlade s tehničkom i poduzetničkom idejom pod sloganom „Tesline inovacije – svjetske inspiracije”.

Cilj projekta bio je uvođenje STEAM područja u rad s djecom predškolske dobi te promoviranje ostavštine Nikole Tesla, čiji su inicijatori udruga Poduzetni i Grad Ozalj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako pojašnjavaju iz udruge Poduzetni, projekt se provodio interaktivno s djecom, koja su u nekoliko ciklusa predavanja slušala o elektricitetu, električnoj energiji i Nikoli Tesli, te su zajedno radili pokuse.

- Primjerice, kod prvog pokusa su trljali balon vunenom kapom te zatim približili kosi gdje je statički elektricitet podizao kosu u zrak. U drugom pokusu su isti balon pustili u zrak te je on ostao “pričvršćen” za strop s obzirom da su različitih naboja. Pokusi su djeci bili vrlo zanimljivi te su ih svi htjeli isprobati, dodaju.

Uz aktivne radionice, djeca su imale priliku čuti priču “20 iznimnih dječaka koji su promijenili svijet” (Olivieri, Troiano) te su imali likovnu aktivnost “Nikola Tesla” (drvene bojice, flomasteri). 

U programu su kao domaćini sudjelovali ravnateljica dječjeg vrtića Vesna Novosel, članovi Udruge Poduzetni, pedagogica Petra Milković, voditelj projekta Vitomir Tafra i predsjednica Udruge Poduzetni Marina Tafra. Podršku projektu dali su i Momir Karin, ravnatelj uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, te gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je pritom iskazala zadovoljstvo što je upravo ozaljski vrtić prvi u Hrvatskoj postao ogledni primjer sustavnog uvođenja sadržaja STEM područja u radu djecom predškolske dobi. 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!