ŽUPANIJA / OZALJ

PROJEKT PRED ZAVRŠETKOM

Karlovačkoj županiji ponestalo novca za rekonstrukciju Doma zdravlja u Ozlju? Rebalansom proračuna sredstva već osigurao Grad Ozalj - isto se očekuje i od okolnih općina

Karlovačkoj županiji ponestalo novca za rekonstrukciju Doma zdravlja u Ozlju? Rebalansom proračuna sredstva već osigurao Grad Ozalj - isto se očekuje i od okolnih općina

Od Grada Ozlja traženo je da osigura iznos potreban da bi se projekt rekonstrukcije Doma zdravlja završio u ovoj godini

Iako nikada do sada Karlovačka županija nije obznanila kako će se u sufinanciranje aktualnog projekta rekonstrukcije Doma zdravlja Ozlja morati uključiti i lokalna uprava, na zadnjoj sjednici ozaljskog Gradskog vijeća upravo je to potvrđeno.

Kako je pojasnila gradonačelnica Lidija Bošnjak, sukladno zahtjevima ravnateljice Doma zdravlja Nade Diković i u razgovorima s Karlovačkom županijom, Grad Ozalj osigurao je iznos koji je potreban da bi se projekt rekonstrukcije Doma zdravlja završio u ovoj godini. Riječ je o iznosu od 404 tisuća kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pošto smo ostvarili neke uštede na specijalizaciji, dio sredstva smo prebacili u tu svrhu. Naravno, Grad Ozalj će se nakon toga uključiti i u projekt osiguranja parkirališnih mjesta koja su nedostatna, dodala je gradonačelnica.

Ravnateljica DZ Ozalj Nada Diković u nastavku je pojasnila kako je projekt rekonstrukcije, koji obuhvaća nadogradnju postojećeg dijela prizemne zgrade kao i izvedbu kata kao konstruktivne cjeline, trebao biti završen sljedeće godine. No, kako naglašava, zalaganjem Karlovačke županije i dožupanice Vesne Hajsan Dolinar, bivše gradonačelnice Gordane Lipšinić, sadašnje Lidije Bošnjak kao i Stjepana Basara došli su do rješenja da bi bilo dobro da se projekt završi ove godine.

Iako je pozdravila inicijativu Grada za osiguravanje sredstava za završetak projekta rekonstrukcije, nezavisna vijećnica Gordana Lipšinić kazala je kako je potrebno uputiti poziv i ostalim jedinicama lokalne samouprave.

- Istina je da je Grad Ozalj najveća jedinica, ali držim da se treba pozvati i preostale tri jedinice lokalne samouprave jer i njihovi građani participiraju u uslugama koje Dom zdravlja pruža. Znam, ne može ih se prisiliti, ali isto tako oni sami neće doći kucati na vrata. U svakom slučaju može se apelirati jer Dom zdravlja Ozalj nije samo obaveza Grada. Radi se o značajnim sredstvima koje su i bit će na teret gradskog proračuna, kazala je Lipšinić.

Takvog je mišljenja i gradonačelnica Bošnjak, odnosno, kako kaže, susjedne Općine je trebalo i do sada uključiti jer Grad Ozalj već dobar dio godina ulaže u Dom zdravlja.

- Mi u ovom momentu nismo mogli čekati da se susjedne Općine uključe jer završetak rekonstrukcije Doma zdravlja treba privesti kraju. Uputit ćemo zahtjev prema Općinama da u skladu sa svojim mogućnostima osiguraju sredstva kao što to radimo i u Turističkoj zajednici, tvrtki Azelija eko i na svim drugima razinama na kojima surađujemo, kazala je gradonačelnica.  

S druge strane, ravnateljica Diković dodala je i pojasnila da kad god uputi dopis za pomoć i donaciju financijskih sredstava Gradu Ozlju, istu uputi i susjednim općinama. Financijskoj pomoći, prema riječima ravnateljice, do sada se uvijek uključivala Općina Ribnik, Općina Žakanje je svega to napravila jednom s iznosom od dvije tisuće kuna, a Općina Kamanje do sada niti jednom.

- Mi nekoliko puta tokom godine upućujemo molbe i zahtjeve za sastancima, kojima su se odazivali i bivši načelnik općine Ribnik Tržok kao i bivši načelnik općine Žakanje Sopčić, ali načelnik općine Kamanje nikad nije došao niti se odazvao našem pozivu da bi sudjelovao u financijskoj konstrukciji ili bilo kakvoj pomoći, kazala je Diković, te dodala kako takva praksa nije na relaciji Dom zdravlja - Grad Ozalj, kao ni od strane Karlovačke županije, koja, kako ravnateljica ističe, pomaže i u konstruktivnom smislu prilikom koordinacije sudionika koji su važni za donošenje odluka.

- Karlovačka Županija je osigurala i dodatna sredstva u ovoj godini, to će učiniti i Grad Ozalj, pa evo apeliram na sve vas da podržite inicijativu da se i susjedne Općine uključe, poručila je ravnateljica Diković gradskim vijećnicima.  

Inače, ovo nije prvi puta da je prema okolnim Općinama, čije područje pokriva Dom zdravlja Ozalj, upućen javni apel da financijski participiraju u radu ove zdravstvene ustanove. Prisjetimo se da je to već učinila i bivša gradončelnica grada Ozlja Gordana Lipšinić prilikom potpisivanja ugovora o specijalizaciji doktorice obiteljske medicine u ožujku prošle godine. A ni ravnateljica Nada Diković o tematici primarne zdravstvene zaštite u Žakanju, ljetos nije štedila načelnika općine Danijela Jurkaša.      

Izdvojeno


Reci što misliš!