ŽUPANIJA / OZALJ

70 GODINA DJELOVANJA

Dan otvorenih vrata DVD-a Vrhovac! Već 70 godina jedan su od glavnih nositelja aktivnosti u kraju - pripremaju bogat program

Dan otvorenih vrata DVD-a Vrhovac! Već 70 godina jedan su od glavnih nositelja aktivnosti u kraju - pripremaju bogat program
DVD Vrhovac

DVD Vrhovac djeluje od 1952. godine i danas broji 131 člana. Od osnutka su jedan od glavnih nositelja društvenih aktivnosti u Vrhovcu.

Kao uvod u 70. obljetnicu Društva, DVD Vrhovac organizira "Dan otvorenih vrata DVD-a Vrhovac" koji će se održati danas s početkom u 16 sati u vatrogasnom domu u Vrhovcu.

DVD Vrhovac djeluje od 1952. godine pod okriljem Vatrogasne zajednice grada Ozlja i ove godine obilježava 70 godina neprekidnog djelovanja. Društvo broji 131 člana i od osnutka su jedni od glavnih nositelja aktivnosti u Vrhovcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S izgradnjom vatrogasnog doma Društvo je krenulo 1965. godine koji je danas središte zbivanja aktivnosti u kraju. U prostoru djeluju Sportsko društvo Vrhovac, KUD Vrhovac, Mjesni odbor Vrhovac, a donedavno je prostor koristila i župna zajednica s obzirom da je crkva bila oštećena u potresu.

Iz DVD-a Vrhovac ne skrivaju ponos na rad dječjeg pomladka i mladeži koji aktivno sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima, idu kamp vatrogasne mladeži u Fažanu te se uključuju u sve aktivnosti Društva.

- Iako nam je temeljna zadaća sudjelovanje u mjerama zaštite od požara, spašavanju ljudi i imovine nastojimo se uključiti u razne aktivnosti s ciljem promicanja značaja dobrovoljnog vatrogastva zbog čega smo 2017. primili Javno priznanje grada Ozlja za osobiti doprinos u razvoju vatrogastva, kazao je predsjednik DVD Nikola Čulig. 

Operativna postrojba broji 18 vatrogasaca koji se kontinuirano osposobljavaju i specijaliziraju. Sudjeluju na dislokacijama (Drniš, Črnomelj, Glina, Karlovac (obrana od poplava), organiziraju pokazne vatrogasne vježbe.

U mjesecu svibnju „Mjesecu zaštite od požara“ društvo preventivno pregledava hidrantsku mrežau, kućanstva te požarne putevi sukladno području djelovanja. Redovito se provode kontrolirana spaljivanja.

Po potrebi sudjeluju u „Prometnoj kulturi za najmlađe“ u suradnji s Jumicar Hrvatska i pokreću inicijativu obilježavanja Florijana u sklopu mjesta. Operativni članovi redovito volontiraju kao osiguranje na trail utrkama, rally utrkama, kulturnim i sportskim događanjima.

- Ovogodišnji Dan otvorenih vrata DVD-a Vrhovac organiziramo kao uvod u 70. obljetnicu Društva, u subotu 4. lipnja s početkom u 16 sati u prostorijama i kod vatrogasnog doma u Vrhovcu. U suradnji s Hrvatsko agrometeorološkim društvom iz Zagreba i KA-9 tim iz Karlovca program je prilagođen predškolskom i školskom uzrastu, no podrška odraslih posjetitelja je motivirajuća i dobrodošla.

- Pripremili smo gosta iznenađenja, odnosno naš počasni član Nikola Kolar, umirovljeni pilot- kapetan civilnog zrakoplovstva i mještanin Vrhovca, održati će kratko predavanje o svom životnom putu i djelovanju na području vatrogastva. Nakon njega Hrvatsko agrometeorološko društvo iz Zagreba prikazati će crtić „Požar nije šala“ nakon čega slijedi najbolji dio „dana“: prezentacije naše opreme, vozila i vatrogasne igre: rad s brentačama, apartima za početno gašenje požara, prezentacija rada s potražnom psom (u suradnji s KA-9 tim), igra čovječe ne ljuti se, memory i slično, najavljuju iz DVD-a Vrhovac. 

Izdvojeno


Reci što misliš!