ŽUPANIJA / OZALJ

NAJAVA IZLOŽBE

U petak u Zavičajnom muzeju Ozalj otvorenje izložbe Predrag Goll – izbor slika iz zbirke Stjepana Pohižeka

U petak u Zavičajnom muzeju Ozalj otvorenje izložbe Predrag Goll – izbor slika iz zbirke Stjepana Pohižeka
Stari grad Ozalj

Stjepan Pohižek postao je zadnjih godina nezaobilazno ime u kolekcionarskim krugovima koje uvelike doprinosi dinamici likovne izlagačke scene

Nakon uspješne izložbe o vatrogastvu Zavičajni muzej Ozalj okreće se slikarstvu, te priprema odličnu izložbu Predrag Goll - izbor slika iz zbirke Stjepana Pohižeka, koja će biti otvorena u petak, 19. kolovoza, u 19 sati. 

Stjepan Pohižek postao je zadnjih godina nezaobilazno ime u kolekcionarskim krugovima koje uvelike doprinosi dinamici likovne izlagačke scene. Od rane mladosti pokazivao je veliki interes za likovnu umjetnost iako je skupljanjem slika započeo tek 2005. sasvim slučajno, nakon jednog skupa slikara. Već desetak godina intenzivno skuplja slike i druži se s likovnim umjetnicima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako prenose iz Zavičajnog muzeja Ozalj, stvorio je ogromnu i brzorastuću kolekciju te pritom kroz široku lepezu kontakata uspostavio prijateljstva i poznanstva s umjetnicima, likovnim kritičarima te ostalim dionicima kulturnog miljea, ne samo u našoj sredini nego i u susjednim zemljama. Sakupio je više od osam tisuća slika koje je kupio ili dobio na poklon od akademskih umjetnika, kao i umjetnika amatera. 

Osim toga, posjeduje veliku zbirku skulptura i umjetničke keramike. Posebno mjesto u zbirci zauzima zbirka od preko tisuću slikanih drvenih jaja-pisanica od preko tisuću autora. Posjeduje i u svijetu jedinstvenu zbirku slika s motivima peći za pravljenje drvenog ugljena.

Umjetnici, njihove slike i Pohižek formiraju „Likovni krug Pohižek“. Iz fundusa sakupljenih slika često priređuje izložbe u svrhu promoviranja hrvatskih umjetnika i umjetnosti uopće. Do sada je priredio preko sto izložbi u Hrvatskoj i Europi, od Ohrida do Pariza. 

Predrag Groll rođen je u Pisarovini 1931. godine, završio je  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je restaurator u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, a u razdoblju od 1975. do 1991. i ravnatelj. U tradiciji modernoga hrvatskog slikarstva, vezan uz slavonsku baštinu i ozračje, u ulju i akvarelu radio je slike u kojima se, uz prevladavajući realistički pristup (Zatočenik, 1963), približavao nadrealizmu i informelu te spajao utjecaje kubizma i apstrakcije (Drvo-voda, 1983; Mrtva priroda I, 1995; Oči straha, 1997).

Sudjelovao je i u osnivanju umjetničkih i slikarskih kolonija Sava, Slavonski Brod, Buk, Baranjska umjetnička kolonija Beli Manastir i Slavno proljeće, Ozalj.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!