ŽUPANIJA / OZALJ

OTVORENO PITANJE?

Odluka o prodaji bivše tvornice Kordun u Ozlju na stolu Vlade? Na raspisani natječaj pristigle tri ponude - evo kako se HZZ našao u vlasničkoj strukturi kompleksa

Odluka o prodaji bivše tvornice Kordun u Ozlju na stolu Vlade? Na raspisani natječaj pristigle tri ponude - evo kako se HZZ našao u vlasničkoj strukturi kompleksa

Početna kupoprodajna cijena ovog kompleksa iznosila je 10.548.300 kuna odnosno 1.400.000 eura

Iako je prošlo gotovo tri mjeseca od otvaranja ponuda potencijalnih investitora, status kompleksa bivše tvornice Kordun u Slapnom kraj Ozlja još uvijek nije poznat. 

Kako su za KAportal potvrdili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su vlasnici ovog kompleksa, početna kupoprodajna cijena iznosila je 10.548.300 kuna odnosno 1.400.000 eura, a u navedenom roku zaprimljene su tri ponude.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natječaj za prodaju objavljen je 23. prosinca prošle godine, a gradonačelnica Lidija Bošnjak na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kazala je kako je otvaranje ponuda bilo zakazano za 27. siječnja ove godine.

Inače, Grad Ozalj aktivno je sudjelovao u ovom procesu. Kako je istaknula i sama gradonačelnica, u nekoliko navrata dolazili su zainteresirani investitori u Grad, a interes je naročito porastao nakon novog prometnog rješenja odnosnog izgradnje novog mosta u Gornjem Pokupju. Ono što je Grad mogao napraviti i oko čega se je angažirao je iniciranje ove teme u HZZ-u, ali ovaj puta u obliku prodaje kompleksa, ne zakupa kao do sada. 

Potrebna suglasnost Vlade 

Kako je statutom Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje propisano da ravnatelj Zavoda uz prethodnu suglasnost Upravnoga vijeća i Vlade Republike Hrvatske može poduzimati pravne poslove o stjecanju, opterećenju ili otuđenju imovine, odnosno sklapanju drugog posla čija je vrijednost veća od 5 milijuna kuna, rekli bismo da je proces kupoprodaje u postupku administriranja. 

- Upravno vijeće Zavoda donijelo je Odluku kojom se zadužuje Stručna služba Zavoda da zatraži od Vlade Republike Hrvatske prethodnu suglasnost za zaključenje ugovora o kupoprodaji nekretnine budući da vrijednost Ugovora prelazi 5 milijuna kuna. Postupak donošenja odluke o prethodnoj suglasnosti je u tijeku, kažu nam iz HZZ.

Inače, HZZ našao se u vlasničkoj strukturi ovog kompleksa kao zalogodavac prije više od 15 godina. Naime, Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb kao kreditor u ime i za račun Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i društvo Kordun d.d. iz Karlovca kao korisnik kredita zaključili su 16.07.1999. godine Ugovor o dugoročnom kreditu. 

Istog dana zaključen je između Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb, kao vjerovnika i društva Kordun d.d. iz Karlovca, kao zalogodavca Sporazum o osiguranju potraživanja kojim je radi osiguranja potraživanja po navedenom Ugovoru, u korist Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb zasnovano pravo zaloga, a u korist Zavoda pravo nad hipoteke na nekretninama u vlasništvu zalogodavca.

- Kako korisnik kredita nije uredno podmirivao kreditne anuitete, kredit je otkazan te je Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuo pred Općinskim sudom u Ozlju ovršni postupak na nekretninama u vlasništvu tada novog zalogodavca društva Kordun Lav d.o.o. iz Ozlja i to radi naplate potraživanja u kojem postupku je dana 16. lipnja 2006. godine doneseno rješenje o ovrsi. Sud je donio rješenje od 21.studenog 2006. godine kojim se navedene nekretnine dosuđuju Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, pojašnjavaju za KAportal iz HZZ-a.

Izdvojeno


Reci što misliš!