ŽUPANIJA / OZALJ

U SURADNJI S TVRTKOM TEHNIX

Novo komunalno vozilo Azelije eko iz Ozlja: Na našem području ekološka svijest seže puno ranije nego što se počelo s odvojenim prikupljanjem otpada

Novo komunalno vozilo Azelije eko iz Ozlja: Na našem području ekološka svijest seže puno ranije nego što se počelo s odvojenim prikupljanjem otpada

Na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik odvojeno prikupljanje otpada u funkciji je od 2018. godine i od tada se kontinuirano smanjuju količine miješanog otpada

Komunalna tvrtke Azelija eko d.o.o. iz Ozlja bogatija je za novo komunalno vozilo, vrijednosti 185 tisuća eura. Kako je na današnjem predstavljanju rekao direktor Miroslav Cigić, u nabavu se krenulo radi dotrajalosti starog vozila i visokih troškova održavanja. 

Na području grada Ozlja i općina Kamanje, Žakanje i Ribnik odvojeno prikupljanje otpada u funkciji je od 2018. godine i od tada se kontinuirano smanjuju količine  miješanog otpada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U razgovoru za KAportal direktor Cigić pojasnio je kako se jednom mjesečno na kućnom pragu prikuplja plastika i papir, svaki drugi mjesec staklo, dva puta godišnje metal, a u višestambenim zgradama jednom tjedno bio otpad. Miješani komunalni otpad odvozi se svaka dva tjedna, u centru Ozlju jednom tjedno. 

Stanovnicima su na raspolaganju fiksno reciklažno dvorište u Ozlju i Žakanje i mobilna u Kamanju i Ribnika. Novina od ove godine što će mobilna reciklažna dvorišta biti dostupna tri puta godišnje u svakom mjesnom odboru na cijelom području. 

Kućanstva su opremljena s jednim spremnikom za miješani te s isključivo jednim za frakcije jer se sustav pripremao za sortirnicu. 

- Zamišljeno je da kada se u funkciju stave sortirnica koja će biti ili u Babinoj Gori kada ona zaživi ili na Ilovcu ili bilo gdje drugdje, u planu je smanjenje odvoza otpada pa i troškova usluge jer bi se sve frakcije stavljala u jedan spremnik i tek kasnije sortirale. To je najjeftiniji odvoz i jedino ima smisla, poručio je Cigić. 

Sustav funkcionira

Dodao je kako su u ovom petogodišnjem razdoblju dosegnuli kapacitete. 

- Na ovom području po stanovniku proizvodi se 140 kg otpada, prosjek Hrvatske je oko 400 kg godišnje, što znači da smo mi daleko ispod prosjeka. Službeno statistički gledano, na stopi smo razdvajanja 30 posto, do 2025. imamo cilj razdvajati 55 posto. Međutim, glomazni otpad ne ide u službenu stopu razdvajanja, a on je 5 do 10 posto i ne priznaje se kompostiranje koje se na ovom ruralnom području odvija kod kuće pa se takva vrsta otpada ne odvozi, a ono čini 30 posto. Kada se ti podaci uzmu u obzir, mi smo već sada na minimalno 55 posto razdvajanja, poručio je Cigić te dodao kako su ovi podaci i više nego zadovoljavajući i sustav na širem ozaljskom području jako dobro funkcionira. 

Takvog je mišljenja i gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak koja je na današnjem predstavljanju novog komunalnog vozila pohvalila stanovnike, ne samo grada Ozlja nego i susjednih općina Žakanja, Kamanja i Ribnika što imaju visoku razinu svijesti i što već nekoliko godina dobro odvajaju otpad. 

- Tome u prilog govori podatak da u odnosu na 2018. godinu smanjena je količina miješanog otpada za 44 posto. Na našem području ekološka svijest seže puno ranije nego šta se počelo s odvojenim prikupljanjem otpada. Proveli smo i dva projekta "Otpad nije smeće" u suradnji s partnerima iz Republike Slovenije te projekt "Pokupi, iskoristi i očisti" kojim su naši najmlađi počeli s edukacijom. Mislim da je to sve razlog da odvajanje otpada na ovom području ide jako dobro. 

Gradonačelnica je dodala kako ovo novo vozilo će svakako povećati učinkovitost prikupljanja otpada, smanjiti troškove, te će njime Azelija eko poboljšati kvalitetu usluge prikupljanja otpada. Ujedno zahvalila je tvrtki Tehnix na ponovnoj suradnji. 

Izdvojeno


Reci što misliš!