ŽUPANIJA / SLUNJ

32 GODINE KASNIJE

Slunjani obilježili svoju najtužniju obljetnicu - sjećanje na 16. studeni 1991. i progonstvo iz svog voljenog grada

Slunjani obilježili svoju najtužniju obljetnicu - sjećanje na 16. studeni 1991. i progonstvo iz svog voljenog grada

Jezivi zvuk sirena čuo se danas u Slunju. Zastali su brojni građani, naježili se, prisjetili i osjetili, svatko od njih, i oni najmlađi kojima su roditelji, očevi, djedovi i bake prenijeli istinu, ali i svi oni Slunjani kojima je taj zvuk sirena ostavio neizbrisiv trag na stranicama životne priče. Obilježena je tako još jedna godišnjica progonstva, tužno sjećanje na 16. studenog 1991.

Godinama unatrag, Grad Slunj u organizaciju obljetnice Dana progonstva uključuje djecu, učenike Osnovne i Srednje škole Slunj. Jučer je u sklopu dvodnevnog programa obilježavanja ove obljetnice za učenike održan sat povijesti, na kojem su im se pridružili i učenici VII. Gimnazije Zagreb. U sklopu programa imali su priliku pogledati prezentaciju profesorice povijesti Teodore Vlašić o događajima koji su prethodili Domovinskom ratu, gledati film „104 sumraka“ autora Vlade Butine, postaviti pitanja prisutnim braniteljima i poslušati izlaganje gospodina Srećka Karića, predstavnika Udruge braniteljski braniteljski centar za društveni razvoj, koji je kroz svoju životnu priču predstavio Projekt „Priča o školskoj torbi“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas, na dan obilježavanja 32. obljetnice, učenici su zapalili 352 lampiona za poginule na slunjskom području, koji su svoje živote položili za slunjski kraj i jedinu domovinu. Sirene su utihnule. U gradskom parku su se okupili brojni uzvanici i posjetitelji, svi s istim ciljem – zapaliti svijeću za vječni spomen i zajedno, u molitvi, odati počast onima koji su dali ono najvrijednije, svoj život.

Polaganju vijenaca nazočila je izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i počasni građanin Grada Slunja Tomo Medved, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, brojne Udruge proizišle iz Domovinskog rata, izaslanici policija i vojske, politički predstavnici… te na kraju, djeca Osnovne i Srednje škole Slunja predvođena svojim ravnateljicama. 

Tih dana iz Slunja i okolice krenula je nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa, spašavajući živote pred tenkovima, avionima i topništvom, pod pratnjom hrvatske policije i ZNG-a, prema susjednoj Bosni. U spomen na taj križni put na koji su Slunjani morali krenuti, danas smo formirali kolonu sjećanja, u kojoj su bila prisutna i naša djeca, noseći male zastave RH.

Kolona sjećanja zaustavila se u Ulici braće Radić, kako bi na spomen obilježju odali počast poginulim policajcima. Crkva Presvetog Trojstva bila je granatirana, fizički uništena, ali Crkva u Slunju se nikada nije dala uništiti. Vjera i domoljublje vodili su ih prema jednom cilju – do slobode hrvatskog naroda. Tako je i danas, u spomenutoj crkvi održana sveta misa na kojoj je bivši slunjski dekan, monsinjor Mile Pecić, održao propovijed za svoje, zauvijek mu zahvalne, Slunjane i sve prisutne. U molitvi su se također okupili i mještani Lađevca i Fujrana, koji su dan ranije zapalili svijeće na spomen obilježjima i prisustvovali misi u crkvi Svetog Jurja u Lađevcu.

„Narod koji ne poštuje i ne spominje svoju povijest nema budućnosti, i neka se ovaj dan nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi!“, zaključila je u svom obraćanju, tijekom Svečane tribine „Da se ne zaboravi“, gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić.

Okupljene je na spomenutoj tribini pozdravio i potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te u svom govoru istaknuo da su hrvatski branitelji, njihova požrtvovnost, borbenost, hrabrost i domoljublje, inspiracija svim članovima Vlade RH.

Izdvojeno


Reci što misliš!