KAportal Danas u Vrhovcu kod Ozlja predstavljanje projekta autohtonih sorti vinove loze i uređenja Plepelić dvora | Karlovački informativni web portal

Danas u Vrhovcu kod Ozlja predstavljanje projekta autohtonih sorti vinove loze i uređenja Plepelić dvora

Plepelić dvor, Vrhovac

Predstavljanje projekta autohtonih sorti vinove loze i uređenja Plepelić dvora tema je današnjeg skupa u Vrhovcu na kojem će prisustvovati dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Grgić, voditelj projekta doc.dr.sc. Domagoj Stupić s Agronomskog fakulteta, znanstveni djelatnici Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Zagreb te gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Naime, već četvrtu godinu, u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb, Grad Ozalj provodi projekt identifikacije i revitalizacije autohtonih sorata Ozaljsko – vivodinskog vinogorja. U brojnim, još uvijek očuvanim, stoljetnim vinogradima evidentiran je velik broj starih, gotovo isčezlih sorata. Genetičkim analizama utvrđeno je sedam novih, genetički unikatnih autohtonih trseva jedinstvenih samo za ovo vinogorje te nekoliko izrazito rijetkih sorata interesantnih za daljnja istraživanja. Autohtone sorte potvrđene su na području Vrhovca, Vivodine, Fratrovaca ozaljskih te Svetičkog Hrašća.

U okviru projekta, organizirano je podizanje eksperimentalnog vinograda u Vrhovcu, u kojem je u svibnju 2019. godine posađeno prvih 50 trsova nekoliko dosad utvrđenih autohtonih i rijetkih sorata. Također, prošle godine Grad Ozalj darovnicom Ministarstva državne imovine ponovo je dobio u vlasništvo povijesnu kuriju Plepelić dvor u Vrhovcu. Na toj lokaciji, uz eksperimentalni vinograd predviđeno je smjestiti budući Istraživačko – edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo, s muzejskim zbirkama vinarstva i lovstva.

Skup počinje u 17 sati.

KAportal.hr

  •  

  • Odgovori