KAportal Boljar najavljuje novi proračun i novi smjer Duge Rese: 10 godina ulagali smo u projekte ispod zemlje, a sada ćemo u one vidljive | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Boljar najavljuje novi proračun i novi smjer Duge Rese: 10 godina ulagali smo u projekte ispod zemlje, a sada ćemo u one vidljive

tomislav-boljar-12– Proteklih deset godina ulagali smo u projekte ispod zemlje, a sada ćemo u one “vidljive”, iznad zemlje – najavio je tako dogradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, koji od smrti izabranog gradonačelnika Ivana Baršića obnaša gradonačelničku dužnost, smjer kojim će dugoreška gradska Uprava krenuti već od sljedeće godine.

Spominjući ulaganja pod zemljom mislio je na vodovodno-kanalizacijsku mrežu u koju su uloženi silni milijuni proteklih godina, a novi smjer grada nagovještava proračun Grada Duge Rese za sljedeću godinu, koji bi trebali potvrditi gradski vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Super internet i 3D printer za poduzetnike početnike

U Novu godinu kreće se bez ijedne kune minusa te s planovima teškim 27,5 milijuna, na koliko je projiciran proračun. Nekoliko je u njemu kapitalnih stavaka, jedna od značajnijih je razvoj Poduzetničkog inkubatora Duga Resa, koji će nastati na oko 700 kvadrata prostora Srednje škole, ispričao je Boljar za KAportal.

Kako dodaje, s ukupnom investicijom od 3,6 milijuna kuna (80 posto od toga bila bi državna subvencija) infrastrukturno će se urediti i opremiti 10 ureda za poduzetnike početnike, svaki za po dvije osobe, koji će na raspolaganju imati i coworking prostor od osam mjesta, konferencijsko-edukacijsku dvoranu, sobu za sastanke, radionicu za obradu drva opremljenu modernim CNC strojem te 3D laboratorije s ultramodernim 3D printerom i skenerom s pripadajućim računalima i licencama. Moderni strojevi omogućit će izradu prototipova proizvoda ili alata koje bi poduzetnici koristili u proizvodnji drugih proizvoda.

– Kroz projekt PODURES, promociju poduzetništva i cjeloživotnog učenja, primjerice, na edukacijama smo imali srednjoškolce koji će na godinu izaći na tržište rada. Oni će biti u mogućnosti, ako imaju kvalitetnu poduzetničku ideju, odmah na raspolaganju imati kvalitetnu infrastrukturu da te ideje i realiziraju, i to uz minimalna ulaganja. Na godinu bi nam trebala doći jedna ozbiljna tvrtka koja će sjedište za Hrvatsku imati u Duga Resi, a koja po svojoj definiciji poslovanja financijski prati male i srednje tvrtke, OPG-ove te kvalitetne startupove. Ako cijelu priču zaokružimo sa superbrzim internetom, koji smo prezentirali u ožujku, i koji je otpočetka i bio zamišljen kao suport poduzetnicima, onda ovaj projekt itekako ima smisla. Ne samo smisla, već i svijetlu budućnost – prezentirao je Boljar u nekoliko crta projekt Poduzetničkog inkubatora, dodajući da su sve te pogodnosti već zainteresirale neke proizvođače iz Zagreba za Dugu Resu.

Stolni tenis se vraća kući – u Dugu Resu

tomislav-boljar-1Na proljeće će se okončati prvi dio uređenja Parka dr. Franje Tuđmana, zajedno s velikim dječjim igralištem, kao i drugim najavljenim sadržajima, a još jedno takvo igralište dobit će Mjesni odbor Trešnjevka (najvjerojatnije preko puta kafića Loyd). Četiri postojeća sportska igrališta bit će obnovljena, među njima su Stara Sela, kao i plato u naselju Jugozapad, gdje je nekada igralište i bilo, dok će igralište kod OŠ Vladimir Nazor dobiti podlogu.

Kroz prijavu projekata na natječaje velika ulaganja planiraju se u Gradsko groblje u Svetom Petru. Za oko dva milijuna kuna trebala bi se postaviti ograda, urediti staze, postaviti rasvjeta i videonadzor, koševi za smeće, ali i s tri nadstrešnice natkriti prostor ispred mrtvačnice.

Završetkom radova na krovištu i pročelju Stolnoteniskog doma Antun Tova Stipančić zapravo kreće priča preuređenja zgrade u regionalni stolnoteniski centar.

– Nastojat ćemo otkupiti prostor – terasu, koja gleda prema “Medved zgradi” te urediti mjesto koji bi u pravom smislu postalo stolnoteniski centar, udvostručili bi se sadašnji kapaciteti, te bi tu bile dobrodošle ekipe i reprezentacije iz susjednih zemalja u značajno većem broju, koje bi imale mnogo više mogućnosti za kvalitetne treninge. Tu bi bilo mjesta i za Muzej stolnog tenisa, a jedna soba bi bila posvećena Antunu Tovi Stipančiću – kaže Boljar. Taj dio bi se, naglašava, napravio u suradnji s dva dugareška stolnoteniska kluba.

Dom umirovljenika u Tušmeru otvorit će 40 radnih mjesta

Tri lokacije će dobiti javni internet za građane, hot spotovi će biti postavljeni, osim u središtu grada, u novouređenom parku, te na Vinici, kao bitnim turističkim točkama.

– Radit će se i na projektiranjima: planiramo kandidirati za projektnu dokumentaciju nogostup od Svetog Petra do Belavića, kružni tok kod Športskog doma, odnosno “Partizana”, te onu za nastavak gradnje parka od amfiteatra do Pamučne industrije. Valja naglasiti da je na mjestu prostora AB montaže predviđen muzej posvećen Miroslavu Šuteju, a u sklopu tog projekta uredit će se i zgrada na Inzlu koju koristi Odred izviđača Spider.

tomislav-boljar-13– Osim kroz Poduzetnički inkubator, nova radna mjesta očekujemo i kroz gradnju Doma za umirovljenike kapaciteta do 140 korisnika, koji bi otvorio 40 radnih mjesta. Za lokaciju u Tušmeru imamo dvoje vrlo zainteresiranih kupaca, jedni su iz Zagreba, drugi iz Belgije, a javni natječaj će odlučiti o kupcu zemljišta – kaže Boljar, napominjući kako su neki od njih već razgovarali i sa čelnim ljudima dugoreške bolnice o mogućoj suradnji.

Novo lice centra Duge Rese

Nakon završetka uređenja Ulice bana Jelačića strojevi sele u druge dijelove grada, uređivat će se Trg svetog Jurja, Trg kralja Tomislava, Trešnjevka, već za koji dan kreće obnova antifašističkog spomenika u parku, sanacije nogostupa, nerazvrstanih cesta za koje, kaže Boljar, imaju gotove projekte u vrijednosti radova od oko milijun eura, te će za prvi projekt iz tog programa vrijedan oko 800.000 kuna upravo aplicirati.

– Kroz nekoliko narednih godina donekle ćemo promijeniti lice središta Duge Rese, no nećemo zanemariti niti druge dijelove grada. Radimo nastavak kanalizacije Varoš, prema Belajskoj Vinici te kupalištu Bosiljevac, ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna, već smo potpisali ugovor s Hrvatskim vodama. Kroz projekt aglomeracije Karlovac-Duga Resa, između ostalog, kanalizacijskom mrežom pokrit ćemo Gornje Mrzlo Polje i završiti Tušmer – naglašava Tomislav Boljar.

KAportal.hr

  • 2 komentara

    1. Kada će netko početi razmišljati o uređenju zgrada u Kasaru. Stalno se govori da su to privatni stanovi i neka vlasnici stanova uređuju fasade zgrada. Međutim, u svakoj zgradi ima stanova kojima se općina koristi i naplačuje najam. Kada netko prvi puta uđe u Dugu Resu, prvo naleti na zonu sumraka što se naziva Kasar. Taj izraz je koristio moj prijatelj kada sam ga prvi put doveo u mjesto gdje stanujem, pa se upitao gdje ja to živim. U zoni sumraka, što i je. Na civiliziranom zapadu takve stvari su nezamislive. Tamu su gradski oci to davno uredili, ne pitajući tko je vlasnik stana i ponosni su na te starine. Izgleda da to nikome nije u interesu jer time ne mogu napuniti svoje džepove

    2. g.gradonačelniće,prvo treba riješiti greške prijašnjih radova kao što je nogostup u sv.petru gdje voda plavi kuću i cestu,onda usmjereje vode u domobranskoj,pa u tušmeru.Sve su to loši radovi nastali na izradi nogostupa.Šta je sa izradom dvorane kod osnove škole I.G.Kovačić,zar će i taj projekt popala maca kao i projekt “stadion”.Sad nam stvarno ne treba obnova spomenika (da je bar braniteljksi ajdede) jer moju djecu hvala bogu oni odprije ne zanimaju.Šta je sa projektom na trgu hrv.mučenika (iza delfina) koji je toliko najavljivan ili isto nestalo u magli.Kružni tok kod partizana ne treba već u centru gdje je samafor.

    Odgovori