KAportal VIDEO Ispovijest spašenih pomoraca s Bourbon Rhodea: 'Valovi i vjetar prevrnuli su splav. Pili smo kišnicu' | Karlovački informativni web portal

VIDEO Ispovijest spašenih pomoraca s Bourbon Rhodea: ‘Valovi i vjetar prevrnuli su splav. Pili smo kišnicu’

Screenshot Morski.hr

Na društvenim mrežama pojavila se i videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje preživjelih pomoraca s broda. 

Preživjeli mornari s potonulog broda Bourbon Rhode ispričali su kako je izgledalo njihovo spašavanje. Nakon što su ovog tjedna ispitani pridružili su se svojim obiteljima.

”Ispričali su nam kako su u nekoliko navrata bili blizu smrti. Osobito su opasne bile situacije kada su valovi i jak vjetar prevrtali njihovu splav. Osim nekoliko kolačića, u more im je pala sva hrana i oprema za preživljavanje, a uspjeli su preživjeti jer su skupljali i pili kišnicu”, rekao je prefekt Martiniquea Franck Robine.

Na društvenim mrežama pojavila se videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje preživjelih članova posade Bourbon Rhodea – Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca Dmitra Marčenka i Jevgenija Nikolova.

Filipinski pomorac: ”Preživjeli su mi sve ispričali. Pronađena je i druga splav, ali bila je prazna”

Filipinski pomorac koji je bio na brodu koji je spasio trojicu preživjelih otkrio je za portal Morski.hr dosad nepoznat podatak da je istog dana pronađena i druga splav za spašavanje.

 • ”Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhodea i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici. Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća jer sam bio na palubi”, ispričao je pomorac i dodao da je informaciju o pronalasku druge splavi dobio od časnika na brodu na kojem se nalazio.

  Pomorci su mu ispričali o zastrašujućim okolnostima tijekom nevremena na oceanu.

  ”Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod jer se brod ubrzo prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da su u splav ušla sedmorica, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, a ostali su nestali među valovima”, prepričao je Filipinac portalu Morski.hr.

  Još traje potraga za hrvatskim kapetanom

  Podsjetimo, trojica mornara su spašena, a četvorica su preminula. Tijela su još na Martiniqueu zbog provođenja identifikacije.

  Za sedmoricom pomoraca potraga još traje – među njima je i šibenski kapetan Dino Miškić. 

  Inače, dvojica Ukrajinaca i Rus spašeni su treći dan nakon što je Bourbon Rhode potonuo 26. rujna. Prema svjedočanstvu jednog od njih, Igora Morozova, u moru su proveli 24 sata držeći se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi visoki 15 metara nosili su ih sve dalje od mjesta gdje je potonuo brod.

  RTL.hr

 • Odgovori