AKTUALNO

Onečišćeno vodocrpilište u D. Velemeriću, zagadili ga neodgovorni seljaci: Voda smrdi na gnoj, popila sam sok i zamalo se ispovraćala

Onečišćeno vodocrpilište u D. Velemeriću, zagadili ga neodgovorni
seljaci: Voda smrdi na gnoj, popila sam sok i zamalo se ispovraćala

Voda nam je zagađena, popila sam je i zamalo se ispovraćala. Smrdi po gnoju, to je strašno i tako svake godine u više navrata, a zna trajati i danima. Ovo je za KAportal jutros ispričala mještanka Donjeg Velemerića (podaci poznati redakciji), mjesta u Općini Barilović kojeg još od petka nema vode za piće.

- Imam želučane probleme i morat ću kod liječnika, a najgore od svega je što su je pila i djeca, moji roditelji. Kako starijim ljudima objasniti da ne mogu popiti čašu vode, dodaje rekavši da se zna i uzrok njihovih nevolja. U dugoreškom Komunalnom koje upravlja vodocrpilištem pitali su za cisternu pitke vode, ali nisu je dobili već, tvrdi nam mještanka, samo odgovor da nemaju svoje cisterne za pitku vodu. Imaju je vatrogasci, ali prvo je moraju - dezinficirati.

Naime, više poljoprivrednih proizvođača imaju svoje njive tik do mjesta zaštićenog vodocrpilišta. Po njivama bacaju gnoj, odnosno fekalije, stanovnici strahuju da u vodi ima i pesticida koje piju možda već i godinama. Što se točno događa, saznat će večeras u područnoj školi u D. Velemeriću gdje je iz Općine sazvan zbor građana. Kako nam je rekao načelnik Barilovića Dražen Peraković, istina je da je voda zagađena, a to je pokaala i analiza Zavoda za javno zdravstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vodocrpilište jeonečišćeno fekalijama a to je pokazao i rezultat analize. Unatrag tjedan dana voda ima čudni miris, analize su dosta loše, fekalije su u vodi, kaže Peraković, no ima rješenje. Kratkotrajno je da se naruči pitka voda, a nešto dugoročnije da se mještani priključe na kanalizaciju i pročistač.

- Imamo sustav kanalizacije i pročistač otpadnih voda, i današnji zbor građana je sazvan da odradimo njihovo priključenje. Kanalizaciju koristi 20 posto ljudi a to bi trebali učiniti i ovi drugi. Cijevi su do par metara od svake kuće i priključenje je besplatno, jedino vlasnici kuća moraju platiti fizičke radove prikapčanja, rekao je Peraković.

Na upit tko zagađuje vodu na vodocrpilištu rekao je da postoji pravilnik gdje su poljoprivredne površine a gdje je zona zaštite. No neki se seljaci baš toga i ne drže. Treba se vidjeti što smiju a što ne. Fekalije se ispiru u zemlji i dolazei do izvorišta, kaže Peraković. Sankcije za odgovorne nije spominjao, no vjerojatno će ih biti kad se utvrdi tko što radi. Odgovore na ta pitanja mještani Donjeg Velemerića će valjda saznati danas na Zboru građana koji je sazvan za 19 sati.

KAportal.hr


Reci što misliš!