AKTUALNO

Nakon ugriza na Kalniku: U Karlovačkoj županiji napadi zmija su vrlo rijetki i seruma ima dovoljno - no Hitna vam ga ne smije dati

Nakon ugriza na Kalniku: U Karlovačkoj županiji napadi zmija su
vrlo rijetki i seruma ima dovoljno - no Hitna vam ga ne smije dati
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nedavni slučaj u kojem je na Kalniku planinara napao i ugrizao poskok, ponukao nas je da istražimo kakva je situacija s ugrizima zmija i opskrbljenošću serumom na području Karlovačke županije. Čini se kako razloga za zabrinutost nema, još manje za paniku, iako nije naodmet znati i kako se ponašati i što očekivati u slučaju ugriza.

- Ljudi prije svega trebaju znati da, osim u zaista iznimnim slučajevima, ugriz poskoka nije toliko opasan da bi reakcija morala biti hitna. To se odnosi već na samo mjesto događaja, gdje nikako ne treba postupati po raznim narodnim pričama, pokušavati isisavanja otrova ili bilo što slično, već imbolizirati stradalog, prvenstveno dio na kojem je ugriz. Sve ostalo odvija se u bolnici pa tako dolazimo i do reakcije timova Hitne pomoći. Dakako, nije pogreška nazvati Hitnu ukoliko dođe do ugriza poskoka, mi ćemo obaviti sve ostalo u skladu s pravilima struke, ali naši liječnici u pravilu vam neće na licu mjesta dati serum, jer je njegovo davanje u izvanbolničkim uvjetima vrlo opasno i može nanijeti puno veće posljedice nego sam ugriz. Iznimke uvijek postoje, ali valja reći i da su na karlovačkom području napadi zmija izuzetno rijetki, ističe Mario Vrabac, voditelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijelom je to možda i zato jer su planinari i osobe koje češće borave u području u kojem ima zmija otrovnica upoznati s procedurom, ali dr. Vrabac ističe kako se u njegovih 26 godina rada u Karlovcu intervencije zbog ujeda zmije mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Dogodi li se ipak ugriz poskoka, ne treba paničariti. I nekoliko sati je više nego dovoljno za primanje seruma, a i ne primite li ga na vrijeme dobre su šanse da ćete preživjeti, jer hrvatske zmije ipak nisu otrovne poput afričkih i azijskih zmija otrovnica. Konkretno, u periodu između 2011. i 2015. godine u Hrvatskoj su zbog ugriza otrovnice hospitalizirane 124 osobe, najviše u Dalmaciji, a zabilježena su samo dva smrtna slučaja, koji su imali svoje dodatne specifičnosti kao što je tragičan slučaj koji je potresao Hrvatsku kada je na splitskom području poskok za glavu ugrizao jednomjesečnu bebu.

Ukoliko je potreban serum, njega ćete primiti u bolničkim uvjetima, a što se tiče toga svi bi nadležni odjeli u hrvatskim bolnicama trebali biti adekvatno opremljeni po tom pitanju. Poslali smo upit i Općoj bolnici Karlovac, službeni odgovor još nismo dobili, no jesmo kratak neslužben odgovor od ravnatelja da u karlovačkoj ustanovi seruma ima, posebno tijekom sezone u kojoj je bolnica često odredište i brojnih turista koji se nađu u nevolji.

KAportal.hr


Reci što misliš!