AKTUALNO

Plenković zadovoljan kako funkcioniraju box barijere, ministar Ćorić za učestale poplave okrivio - klimatske promjene FOTO GALERIJA

Plenković zadovoljan kako funkcioniraju box barijere, ministar
Ćorić za učestale poplave okrivio - klimatske promjene FOTO
GALERIJA

- Obranjene su kuće, ovaj koncept box barijera je pravo rješenje i za Koranu i za Mrežnicu i evo ljudi koji su ranije bili i s metrom i nešto vode u prizemljima, sad su zadovoljni jer se sustav obrane od poplave ovdje pokazao vrlo učinkovit, rekao je premijer Andrej Plenković koji je danas obišao po tko zna koji put poplavljeno karlovačko prigradsko naselje Logorište.

Kako kaže, zbog Karlovca mu je posebno drago jer je donesen i poseban zakon koji se odnosi na obranu od poplava.

- Danas gradonačelnik razgovara s jednom tehničkom delegacijom iz Europske unije kako bismo projekt vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na jedan dugoročniji način pomogli Karlovčanima za ove visoke vode, da u gradu na četiri rijeke izazivaju u budućnosti što manje šteta, rekao je premijer i zahvalio se svim službama koje danonoćno bdiju na terenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novinare je prije svega zanimalo je li rok od 2023. godine za gradnju cjelovitog sustava od poplave predalek s obzirom da gotovo svake godine Karlovčane potapaju njihove rijeke. Ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću koji je s Plenkovićem došao u Karlovac upućeno je pitanje ima li s time veze slabo povlačenje novca iz Europske unije.

- To može reći samo onaj tko paušalno shvaća stvari. Jedno je da povučete sredstva i kupite opremu i zatvorite natječaj, a drugo je planiranje i zahvati poput centara za gospodarenje otpadom ili sustava obrane od poplava. U ovom trenutki Ministarstvo ima 78 posto ugovorenih sredstva i to da imamo najviše od svih govori samo za sebe, kaže Ćorić i dodaje da se novac ulaže dobro, barem otkako je on na čelu Ministarstva.

Za česte poplave u Karlovcu pak krivi klimatske promjene, s obzirom da je činjenica da su u pet zadnji godina sve rijeke srušile stoljetne rekorde u plavljenju.

- Klimatske promjene čine svoje, svjedoci smo toga i vrlo čestih i do sada neviđenih oborina i u tom kontekstu su za ovaj dio godine, iako kažu da se znaju dogoditi, same po sebi specifični. Borimo se s prirodom, a Karlovac je jedino područje s četiri rijeke u Hrvatskoj i to znate. Kao takav je specifikum specifikuma, zaključio je Ćorić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković ponovio je što se radi na sustavu obrane od poplave i kako kaže, to se ne može napraviti preko noći. Karlovčanima je ključan kanal Kupa - Kupa koji nije u punoj funkciji a još treba 150 kilometara nasipa, 10 kilometara armirano betonskih zidova i još podosta toga.

KAportal.hr


Reci što misliš!