AKTUALNO

Za obnovu hotela Plitvice u nacionalnom parku stigle dvije ponude - jedan od kandidata i studio koji je osmislio Aquatiku

Za obnovu hotela Plitvice u nacionalnom parku stigle dvije ponude -
jedan od kandidata i studio koji je osmislio Aquatiku
Hotel Plitvice - foto https://np-plitvicka-jezera.hr/

Stigle su dvije ponude za obnovu hotela Plitvice u Nacionalnom parku Plitvička jezera, piše Novac.hr a kako se navodi, arhitekturno zdanje koje je originalno radio Marijan Haberle, radit će arhitektonski studio 3LHD ili zagrebačka tvrtka Arta projektiranje.

Te su dvije tvrtke jedine predale obvezujuću ponudu na natječaju za projektnu dokumentaciju za obnovu danas zapuštenog i devastiranog oglednog primjerka poslijeratne domaće modernističke arhitekture, u koju Nacionalni park Plitvice, prema ranijim najavama ravnatelja Tomislava Kovačevića, planira uložiti 100 milijuna kuna te ga pretvoriti u boutique-hotel.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novac.hr piše da je jeftiniju ponudu, u iznosu od 5,6 milijuna kuna predao je 3LHD, poznati biro koji je idejno osmislio i karlovačku Aquatiku, dok je ponuda Arta projektiranja skuplja za 25 tisuća kuna. Budući da cijena prema natječajnoj dokumentaciji i kriterijima odabira čini samo 20 posto ukupnog broja bodova, ostaje vidjeti čije će idejno rješenje obnove hotela Plitvice više zadiviti Upravu i stručnjake parka.

- Stigle su dvije ponude, a sada je rok za odluku otprilike mjesec dana, pa mislim da ćemo negdje u rujnu znati tko će biti autor obnove hotela. Nakon toga imamo još dosta posla, slijedi raspisivanje natječaja za troškovnik i ja ne vjerujem da će radovi početi prije zime iduće godine, izjavio je Jutarnjem ravnatelj nacionalnog parka Tomislav Kovačević, dodavši da se nada da će novoobnovljeni hotel svoja vrata gostima otvoriti 2021. godine.

Inače, riječ je o prvoj značajnijoj obnovi hotelskih kapaciteta u vlasništvu parka praktički u posljednjih 20 godina. Danas derutno zdanje sagrađeno je 1958. godine, i to kao prvi jugoslavenski hotel A kategorije. Tijekom godina, nažalost, hotel je poprilično propao, o čemu svjedoči i činjenica da mu je službena kategorija danas dvije zvjezdice, zbog čega mu je Uprava parka odlučila povratiti staru slavu i sjaj.

Prema projektnom zadatku, hotel obnovom treba podići kategoriju, što znači da će arhitekti u njemu trebati značajno povećati veličinu, ali zato smanjiti broj soba, no treba rekonstruirati i pročelje te krovište, obaviti radove na vanjskom, krajobraznom uređenju te ga potpuno preurediti i iznutra. Broj soba tako će s 51 pasti na najviše 38, a cilj je ići na zadovoljavanje kriterija za dobivanje statusa hotela baštine, što znači da će u prostor biti potrebno unijeti brojne izmjene. Novi će hotel tako napokon biti u cijelosti klimatiziran, imat će i pametne sobe s karticama umjesto ključeva, a interijer će biti prilagođen osobama s invaliditetom, što znači da će zgrada napokon dobiti i dizalo.

U prostor je potom ideja ukomponirati i kongresnu dvoranu, a najmanje dvije smještajne jedinice prema projektnom zadatku uredit će se u originalnom, retro izdanju, u gabaritima i s unutarnjim uređenjem kakvo je u sobama bilo pedesetih godina prošlog stoljeća. Osim toga, hotel bi od 2021. godine trebao imati i wellness te wine-bar, a novi sadržaji osmislit će se i za prostor nekadašnjeg noćnog bara, koji je zatvoren, piše Novac.hr.

KAportal.hr


Reci što misliš!