AKTUALNO

KAretrovizor: Karlovački kraj je i po pitanju motela išao ukorak sa svjetskim trendovima: Prvi je otvoren prije točno 60 godina

KAretrovizor: Karlovački kraj je i po pitanju motela išao ukorak sa
svjetskim trendovima: Prvi je otvoren prije točno 60 godina

Iako nam je većini sam po sebi razumljiv i izgovaramo ga bez razmišljanja, vjerojatno malo tko zna da je pojam „motel“ američka kovanica od riječi motor i hotel. Za razliku od hotela koji su se tradicionalno gradili u središtu gradova, u pravilu blizu željezničkih kolodvora, moteli su se s motorizacijom, odnosno činjenicom da sve više ljudi putuje vlastitim osobnim automobilima, gradili usred ničega pored glavnih prometnica uz nešto manje komfora od hotela i obavezno su uključivali veliko parkiralište.

Wikipedia na engleskom sugerira da su moteli vrhunac svoje popularnosti u Americi doživjeli 60-ih godina prošlog stoljeća, a u Europi i Japanu i ponešto kasnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako ćemo se ravnati prema ovim podacima, mogli bismo reći da je Karlovac i njegova okolica bio i po tom pitanju ukorak sa svjetskim trendovima, da ne kažemo avangarda. Naime, točno prije 60 godina, u ljeto 1959. pušten je u rad na području Karlovca prvi motel „američkog“ tipa. Riječ je o Motelu „Dobra“ u Jarčem Polju kojem je goste jamčio nekada gust promet na – do izgradnje auto-puta - najkraćem put između Zagreba i Rijeke. Nedugo nakon toga u motel je preuređen i Lovački dom „Roganac“ koji je šezdesetih izgledao sasvim drugačije negoli sada, odnosno nakon adaptacije i proširenja početkom 80-ih godina.

Iako prometa na „novoj“ Lujzijani nema ni blizu kao u 70-im i 80-im godinama, nakon dugih godina zapuštenosti, Motel „Dobra“ poslije generalnog uređenja je doživio renesansu. Izgledom i položajem uz rijeku Dobru postao je omiljeno svratište motoriziranih putnika i izletnika koji umjesto brzog auto-puta radije biraju romantičniji „sightseeing“ pristup putovanju zavojitom cestom prema Jadranskom moru.

„Otvoren motel u Jarčem Polju“, Karlovački tjednik, 16. srpnja 1959.

U Jarčem Polju nedaleko Karlovca otvoren je motel. To je zapravo vrlo privlačno izletište, koje je smješteno na rijeci Dobri.

Već prvih dana nakon otvorenja brojni turisti posjetili su Jarče Polje. Na terasi i u unutrašnjem dijelu restauracije zatekli su se gosti iz raznih krajeva. Motel je smješten kraj mosta, odnosno na autocesti Zagreb-Rijeka. Ne samo da svakog dana posjećuju to izletište Karlovčani, već se njemu zateknu svakog časa i brojni turisti, koji su na proputovanju kroz ove krajeve.

Motel je ugodno uređen. Terasa i restauracija mogu odjednom primiti više od 150 gostiju. Također, u motelu smješteno i 6 kreveta za prenoćište. Sada se radi na uređenju kupališta, a to će u svakom slučaju privući još veći broj turista. Uskoro će se asfaltirati parkiralište za motorna vozila, a također je u planu da se uredi prostor i za kamp.

Pripremio Tihomir Ivka

 


Reci što misliš!