AKTUALNO

VIDEO Ravnateljica OŠ Barilović, škole koja je uvela uniforme: To je smanjilo nejednakosti, učenici ih rado nose

VIDEO Ravnateljica OŠ Barilović, škole koja je uvela uniforme: To
je smanjilo nejednakosti, učenici ih rado nose
Ravnateljica Vesna Car

Neke škole u Hrvatskoj već su uvele uniforme. Neke to tek namjeravaju učiniti. U Zagrebu su roditelji pozvani da se izjasne žele li ili ne - što je otvarilo jednu od najživljih društvenih diskusija.

U našem studiju su o toj temi raspravljali Milivoj Magerl, ravnatelj OŠ iz Zagreba, koji se protivi uvođenju uniformi i Vesna Car, ravnateljica osnovne škole iz Barilovića koja je već uvela uniforme.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gospođo Car, jeste li zadovoljni uvođenjem unifromi? "Jako smo zadovoljni, iz razloga što je općina Barilović kupila uniforme, dakle one su besplatne za naše učenike i njihove roditelje. To je samo jedan dio brige za učenike jer ovdje učenici dobivaju besplatne udžbenike, sufinancira se prehrana obiteljima s više djece, dakle ovo je samo nastavak brige za naše učenike.

Gospodine Magerl, zašto ste vi protiv? "Danas smo imali vijeće učenika i od 30 učenika, 28 je protiv. Smatraju da nema nikakve segregacije oko toga, veći problem su mobiteli."

Gospođo Car, iako je rano za zaključke, imate li dojam da je uniformiranje učenika smanjilo nejednakosti među njima? "Svakako da je, oni sami ističu da je to za njih pozitivno. Uniforme, odnosno školska odjeća, nisu obavezne kod nas, ali ju učenici svejedno rado nose. Svi danas nose uniforme, od djelatnika HEP-a, bolnica, želježnica do djelatnika trgovačkih centara."

Gospodine Magerl, vjerujete li da je moguće uniformama smanjiti nejednakost? "Mislim da nije i to su djeca to jasno rekla na Vijeću. U našoj školi nije primijećena razlika između bogatih i siromašnih. Odijelo ne čini čovjeka."

Gospođo Car, koliko uniforme mogu pomoći u izbjegavanju diskriminacije dok je učenicima dopušteno da se u razredu kite besmisleno skupim mobitelima? "Mogu pomoći, jer smo sada svi jedna ekipa. Učenici i tako nose iste majice na satu Tjelesne i zdravstvene kulture i kad pjevaju u zboru. Mislim da se i oni osjećaju dobro kad su jednaki."

"Učenici su kod nas dobili dvije majice dugih rukava, za mjesec dana će dobiti dvije majice kratkih rukava, dobit će i majice za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a za jesen je planirana jedna toplija majica s kapuljačom. S time da načelnik za sljedeće godinu planirati kupiti nove majice jer jedna majica može izdržati jednu sezonu.

Središte Zagreba se protivi uniformama, a rubni dijelovi ih prihvaćaju? "Mislim da da, to je problem", zaključio je ravnatelj Magerl.

Vijesti.rtl.hr


Reci što misliš!