AKTUALNO

KAretrovizor: Danas se traži načina da se skrati radno vrijeme trgovina, nekad ih se moralo tjerati da rade duže

KAretrovizor: Danas se traži načina da se skrati radno vrijeme
trgovina, nekad ih se moralo tjerati da rade duže

Po podacima pouzdanog Eurostrata u Hrvatskoj čak 36,7 posto radnika radi nedjeljom. Od toga samo manji dio u trgovini. Zanimljivo, najuporniji i najglasniji borac protiv rada nedjeljom, katolička Crkva u pri plan stavlja samo nedjeljni rad u trgovinama ne mareći mnogo za činjenicu da niz drugih zanimanja, od policajaca do vozača, od kuhara do doktora rade nedjeljom. Što bi se reklo, ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe; moglo bi se opravdano posumnjati da otvorene trgovine žuljaju Crkvu jer su im nelojalna konkurencija. Blještave trgovine megacentara postali su privlačniji oltari za nove generacije, od blještavih halja i dosadnih nedjeljnih propovijedi.

To je kapitalizam protiv kojeg se 1990. ni Crkva nije bunila. Pokušavati zabraniti rad nedjeljom bilo čemu u tržišnoj ekonomiji nije primjereno. Primjereno je obvezati poslodavca koji želi raditi nedjeljom da svog radnika taj dan plati puno više nego li od ponedjeljka do petka. Sve ostalo je čisto licemjerje. U svakom slučaju, ganjanje profita i hranjenje potrošačkog poriva građana, dovelo je do toga da nam trgovački centri u strogom centru (gdje nisu trebali biti otpočetka) rade i do 23 sata radnim danom i nedjeljom bez iznimke. I da je zakon blaži, radili bi i više i duže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U stara vremena bilo je gotovo obrnuto; zakonima i gradskim uredbama moralo se tjerati trgovine da odrade minimalni broj sati. Nedjelja se ni ne spominje – bilo je samorazumljivo da nedjeljom ujutro rade samo (neke) benzinske stanice i trgovina na autobusnom kolodvoru. Bez intervencije Crkve koja u to doba nije imala pravo glasa u društvenim pitanjima. Što i nije bilo tako loše, imala je vremena baviti se svojim izvornim poslom – evanđeljem i svojom pastvom.

Novo radno vrijeme prodavaonica, Karlovački tjednik, 30. lipnja 1977.

Sutra stupa na snagu Društveni dogovor o poslovnom vremenu karlovačkih prodavaonica. Prema dogovoru što su ga zaključile Skupština općine, Općinsko sindikalno vijeće, Privredna komora i Vijeće potrošača i korisnika usluga utvrđuje se poslovno vrijeme prodavaonica u trgovini zanatskih, pekarskih i mesarskih radnji na području općine Karlovac posebno za gradsko, a posebno za ostalo područje općine. Radnim danima, sve su prodavaonice obavezne poslovati najmanje 7 sati dok non-stop radno vrijeme ne može trajati manje od 13 sati dnevno. Sve non-stop prodavaonice moraju poslovati u vremenu od 7,00 do 20,00 sati, izuzev prodavaonica kruha, mlijeka i mliječnih proizvoda, koje će poslovati od 5,30 do 19,00 sati. Za prodavaonice duhana, novina, srećaka i naftinih derivata, radno vrijeme utvrđuju organizacije udruženog rada samostalno, u skladu s odredbama Dogovora. Obavijest o utvrđenom poslovnom vremenu, već od sutra mora biti vidljivo izložena na ulazu u poslovne prostorije prodavaonica.

Prodavaonice s dvokratnim radnim vremenom (osim subotom) radit će u vremenu od 7,00 do 11,00 prije podne i od 17,00 do 20,00 poslije podne. Subotom, izuzev prodavaonica mesa i mesnih prerađevina, čije će radno vrijeme trajati od 7,00 do 11,00 i od 17,00 do 19,00 sati, sve su prodavaonice obavezne poslovati od 7,00 do najmanje 13,00 sati. Jedino će prodavaonica prehrambenih proizvoda u unutrašnjem dijelu centralnog objekta Nove tržnice poslovati subotom od 6,00 do 13,00 sati.

Za vrijeme turističke sezone, posebno je precizirano radno vrijeme prodavaonica PPK Karlovac na Zrinjskom trgu (samoposluga, voćara i prodavaonica suvenira \ galanterije), koje će poslovati od 5,00 do 21,30.

Raspored poslovnog vremena na ostalom području općine Karlovac, utvrđuju organizacije udruženog rada i poslovne jedinice uz suglasnost savjeta potrošača mjesnih zajednica na čijim se područjima nalazi prodavaonica, a ono mora trajati najmanje 7 sati dnevno, odnosno 42 sata tjedno, ukoliko to odredbama ovog Dogovora nije za pojedine dane drugačije utvrđeno.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!