AKTUALNO

KAretrovizor: Nekad smo bili veći ateisti od Staljina, kao što smo danas veći katolici od Pape

KAretrovizor: Nekad smo bili veći ateisti od Staljina, kao što smo
danas veći katolici od Pape

Doduše, uvijek ima izuzetaka: jedan je svakako vezan uz staru priču o nastanku Nacionalnog svetišta Sv. Josipa na Dubovcu i uloge komunističkog velmože Josipa Boljkovca. Crkva je i njemu konkurencija u narodu, pa onda i neprijatelj, no ipak je dao zeleno svjetlo za njenu gradnju. I popovi i političari su ljudi, dogovorili su se, ali daleko od očiju javnosti. Uvijek je lakše vladati zavađenim narodom.

Tako je gradnja crkve kao velika vijest i za veće gradove od Karlovca, u lokalnim novinama ostala prešućena. Karlovački tjednik ni jednom autorskom riječju u ljeto 1968. - kad je gradnja počela uz blagoslov tadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog Kuharića – nije popratio ono što je počelo nicati iz ledine pored katoličkog groblja na Dubovcu pred očima Karlovčana. Jedini pisani trag iz tog vremena u lokalnim novinama koji ovdje donosimo kao ilustraciju kontinuiteta političke isključivosti i idiotizma, je kratka obavijest smještena na stranicu s malim oglasima, ispod reklamice za sredstvo protiv kurjih očiju...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Mali oglasi“, Karlovački tjednik, 15.kolovoza 1968.

Povodom skupljanja darova za gradnju crkve sv. Josipa u Dubovcu od nepozvane osobe, Rkt. župni ured Karlovac - Dubovac obavještava građane da nitko nije ovlašten za takvo sakupljanje. Darovi za gradnju nove crkve dostavljaju se osobno u Župnom uredu ili u crkvi, mogu se poslati po poznatoj osobi ili putem žiro-računa br. 331-620-4-715 2913. Vlasnik računa: Rkt. Župni ured BI. Dj. Marije Snježne Karlovac.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!