AKTUALNO

Petračić o odnosu HDZ-a prema prostornom planu koji je sam donio: Kako si je karlovački HDZ pucao u nogu

Petračić o odnosu HDZ-a prema prostornom planu koji je sam donio:
Kako si je karlovački HDZ pucao u nogu

Plan je prošao sve potrebne faze svoga donošenja, kao, osluškivalo se mišljenje javnosti, čak primjenjivale nove metode u komuniciranju sa građanima i donesen je antipoduzetnički, birokratski i jedan vrlo konzervatorski rigidan plan u kojem najmanje prava ima vlasnik objekta.

U vrijeme javne rasprave vrlo glasno sam htio naglasiti da nikada nećemo obnoviti Zvijezdu ako se donese tako konzervatorski rigidan plan u kojem je želja vlasnika objekata u Zvijezdi svedena na „zadnju rupu na svirali“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako sadašnji vlasnici objekata, ako odluče obnoviti svoju zgradu, ulaze u financijski i vremenski nepredvidljivi koloplet razno-raznih procedura i mišljenja koja su previše personificirana od strane nadležnih konzervatora (ovise o njihovom trenutnom osobnom mišljenju i volji) koji su dignuti na božanski nivo tako da odlučuju o svemu, pa i o boji Vaše fasade.

Dakle, ako ste vlasnik kuće sa kamenim temeljima, zidovima neotpornim na požar i potres u kojima se nalazi vlaga još iz doba Khuena Hedervary-a ili možda čak iz doba generala i grofa Ivana Josipa Herberstein-a i uz saznanje da vam se rekonstrukcija i obnova zgrade jednostavno financijski ne isplati, nemate pravo na vlastitu odluku ukloniti stari objekt i na njegovom mjestu (pod nadzorom konzervatora- naravno) izgraditi novi objekt istog vanjskog izgleda, ali sa suvremenim materijalima i komforom koji bi vam garantirali siguran i kvalitetan život.

Vi ne možete, ali HDZ može !!!

To je dokazao na primjeru vlastite kuće u Šimunićevoj 2 koja je planom predviđena za „sanaciju i restituciju“ što ne uključuje njeno uklananje. Daju se izvodi iz Plana koji to opisuje. Prema zaštiti kulturne baštine, Planom je predviđeno istu zgradu čak proglasiti kulturnim dobrom !!!

Iz podloga temeljem kojih je izrađivan plan vidljivo je zašto je kuća u Šimunićevoj 2 bitna i zašto ju treba obnoviti u izvorniku i rekonstruirati a ne rušiti.

Kuća je na strani 70., knjige 2 i 87. strani knjige 1 konzervatorske studije definirana kao „izrazito vrijedna“ jer je zidana u prizemlju od opeke a na katu od drvenih planjki te ima visoku ambijentalnu vrijednost, a koju su radili tesarski majstori i najpoznatiji među njima Michael Rauch.

Znači, HDZ je donio plan (uz pomoć većine u Vijeću) i sa njim je obavezao sebe i sve nas na određena pravila ponašanja pri vršenju bilo kakvih radova u Zvijezdi.

Plan je donešen u ožujku, a HDZ ga je pod izlikom opasnosti od urušavanja (što vrijedi za većinu zgrada u Zvijezdi) grubo prekršio u kolovozu iste godine kada je Plan i donesen od strane HDZ-ove vladajuće garniture pod palicom tadašnjeg gradonačelnika Damira Jelića.

HDZ je prvi grubo dezavuirao Plan i pokazao kako se to radi na uzor i diku ostalima koji imaju slične namjere.Koja se poruka šalje ako se želi obnoviti vlastita kuća u Zvijezdi i to na jeftiniji način i na način koji nije predviđen Planom? Učlani se u HDZ!

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!