AKTUALNO

Džihadist iz susjedstva: Kladušanin Alija Keserović glavna je zvijezda novog propagandnog filma zloglasne Islamske države

Džihadist iz susjedstva: Kladušanin Alija Keserović glavna je
zvijezda novog propagandnog filma zloglasne Islamske države

Screenshot_523-650x370"Struktura hilafeta" novi je propagandni film u kojemu se teroristička organizacije Islamska država hvali brojnim ratnim dostignućima. Jedan od glavnih glumaca je džihadist Alija Keserović. Mladić u dobi od 22 godine njima je zanimljiv zbog svoje plave kose i plave brade, čime nastoje poslati poruku da ISIL ne podržavaju samo Arapi.

Osim, toga, koriste ga kao mamac naivnim mladićima diljem Europe da im se pridruže u krvavoj borbi protiv ostatka svijeta. Nama je Alija zanimljiv jer je rođeni Kladušanin, iz sela Trnovi koje se nalazi samo pedesetak kilometara od središta Karlovca. Tamo je živio do prije dvije godine, kada je napustio rodnu BiH i otišao u Siriju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Screenshot_524Njegovi poznanici medijima su ispričali kako Aliju u daleku zemlju i rat na Bliskom Istoku nije odveo fanatizam, koliko besparica.

- On je bio ratno dijete, rođen je 1994. godine. Kao dijete ostao je bez majke, prije tri godine umro mu je otac koji ga je odgajao u teškoj besparici. Pokušao je u Italiji raditi na crno, ali nije uspio. Vratio se kući, te se uključio u rad selafijske zajednice preko Bilala Bosnića (vođe tog pokreta u BiH, koji je kasnije uhićen u akciji Damask te osuđen na sedam godina zatvora zbog propagiranja radikalizma),  pričaju njegovi poznanici.

U jednom trenutku poručio je prijateljima: "Idem biti šehid (žrtva, mučenik), neka tamo poginem, završit ću u Džennetu (raju)" i otišao put Sirije.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!