AKTUALNO

Petračić: Grad funkcionira kao nepotistička hobotnica, moći će se obuzdati tek na sljedećim izborima

Petračić: Grad funkcionira kao nepotistička hobotnica, moći će se
obuzdati tek na sljedećim izborima
Damir Jelić i Davor Petračić na posljednoj sjednici Vijeća

"Smrt nepotizmu, oslobodimo demokraciju"! Ovim je sloganom gradski vijećnik, i mogući kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima - Davor Petračić, zaključio svoje novo otvoreno pismo. U njemu se osvrnuo na prošlotjednu sjednicu Gradskog vijeća te rasprave u kojem je aktualni gradonačelnik Damir Jelić otvoreno govorio kako funkcionira kadroviranje u gradskim tvrtkama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U radu vijećnika u Gradskom vijeću Grada Karlovca najvažniji dokumenti su Statut Grada Karlovca i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Karlovca. Da bi svoj rad obavljao uspješno, vijećnik se mora pripremiti za rad u Gradskom vijeću za što mu svakako trebaju informacije o poslovanju gradske uprave, ali i poduzeća i javnih ustanova u vlasništvu grada Karlovca.

Naravno, potaknut vlastitim promišljanjima, promišljanjima naše nezavisne liste i građana grada Karlovca s kojima intenzivno komuniciram, ja kao odgovorni vijećnik imam potrebu i dužnost izložiti svoje prijedloge Gradu Karlovcu kako bi grad bio efikasniji i uspješniji kao servis svojim građanima, a s ciljem da život u gradu Karlovcu bude što ugodniji i ljepši te perspektivniji za mlađe građane ovog grada.

Da ponovim, glavne stvari oko kojih se vrti rad vijećnika su statut Grada, poslovnik Vijeća, prijedlozi, pitanja i diskusije na Vijeću i informacije o gradskoj upravi, gradskim poduzećima i ustanovama. Kroz prijedloge i raspravu između svih vijećnika trebala bi se stvoriti najpovoljnija rješenja za sve građane, bez obzira na stranačku pripadnost i interese jedne klijentističke političke skupine, zna se oko koje stranke okupljene.

Sve to tvori zamišljeni organizam demokracije u gradu Karlovcu iz kojeg bi trebao posljedično, zbog osnovne prirode prave demokracije, nastati boljitak za sve građane.

Ali tome nije tako. Zašto? Jesmo li se zapitali ili možda našli odgovore ?

Mislim da sam nakon skoro 4 godine obavljanja časne dužnosti aktivnog vijećnika (a osobito nakon zadnjeg Vijeća) napokon uspio proniknuti u mentalni sklop osobe koja upravlja gradom, gospodina Damira Jelića. Nakon već davne konstatacije da Grad Karlovac radi u leru, napokon sam uvidio i ručnu kočnicu koja je stalno podignuta, ali i razloge namjerne nesavjesnosti vozača.

Zašto vozač pristaje na veću štetu od koristi vožnje? Zato što račun plaća netko drugi, a on i njegovi suputnici se ipak voze.

Ta „vožnja“ je doduše posljedica demokratskih izbora, ali rezultira dugoročnim ubijanjem perspektive građana Karlovca. Ako se na kokoš naseli previše tekuta – parazita koji joj sišu krv, ona će u najboljem slučaju preživjeti ako dočeka veterinara koji će ju izliječiti, ali, ako se to ne dogodi, neizbježan je gubitak na težini, loša krvna slika, smanjeni apetit i, ako je nemar vlasnika i dalje prisutan, konačno slijedi ....

U našem slučaju veterinari moramo postati svi mi zbog ozbiljne zapuštenosti demokratskog sustava koji je prljav već godinama i na sebi ima smrdljivu koru nepotizma, odnosno pogodovanja, naročito pri zapošljavanju i dijeljenju poslova samo svojim istomišljenicima, i derogiranja osnovnih postulata moralnosti u politici.

Na zadnjem Vijeću predložili smo niz pozitivnih amandmana za koje smo smatrali da bi unaprijedili život građama Karlovca.

Umjesto da pokažu svoju demokratičnost usvajanjem bar jednog korisnog prijedloga, u stilu zakona džungle, vladajući su odbili apsolutno sve predložene amandmane, ne mareći pri tom za one kojima su ti amandmani doista mogli pomoći i omogućiti pristojniji i bolji život. Ustvari, gradonačelnik me „poučio“ da je u karlovačkoj demokraciji bitna razlika između gradskog poduzeća i gradske ustanove jedino u tome da u gradskim poduzećima On bira tko će biti direktor, dok za ustanove kao vijećnik imam pravo dignuti ruku kod inauguracije ravnatelja.

Time je ujedno priznao da su svi natječaji za radna mjesta direktora, koje je objavila gradska uprava tijekom njegove vladavine, bili – fingirani, namješteni i unaprijed dogovoreni.

Poziva se On naravno na Statut koji je, pogađate upravo On prekrojio po svojoj mjeri kako bi mogao u potpunosti vladati svojim Haremom.

A Harem gradskih tvrtki je vrlo privlačan i napet jer u njemu leži paralelni proračun, skoro jednako velik gradskom proračunu iz kojeg izvire moć zapošljavanja po vezi, udovoljavanje svojem biračkom tijelu i na kraju, naravno, dobivanje izbora. Jer tko će, pobogu, birati nekoga tko mu neće mjesečno davati 1000 kn za „zujanje“ u nadzornom odboru ili programskom vijeću; 400 kn po sjednici za kopanje nosa i dizanje ruku na vijeću, tko mu neće zaposliti čistačicu kad zatreba ili, recimo, uvaliti dijete u vrtić nakon što je već prošao rok i objavljena njegova popunjenost.

Građani mi zamjeraju zašto ništa ne poduzimam kao vijećnik kako bi se smanjili nenormalni i natprosječni režijski troškovi, ali kako im objasniti činjenicu da na to ne mogu utjecati jer oni ni nisu dio gradske uprave, a po Statutu i Poslovniku tim politički instaliranim direktorima ne smijem čak niti postavljati pitanja, osim ako On bude dobre volje – kako je izjavio na posljednjem Vijeću.

Sva ta nepotistička hobotnica može se obuzdati ako se uhvati za sve krakove s nekoliko preciznih bacanja ribarske mreže na sljedećim izborima.... Rezultat će biti više ribe, rakova i školjaka za sve nas a ne samo za njih... smrt nepotizmu - oslobodimo demokraciju!

Nezavisna lista Davora Petračića

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!