AKTUALNO

Neplanirani susret u Lipniku: Amerikanka Natalie Richardson prvi put u životu došla u rodni kraj svojih predaka i oduševila se

Neplanirani susret u Lipniku: Amerikanka Natalie Richardson prvi
put u životu došla u rodni kraj svojih predaka i oduševila se
Natalie Richardson s obitelji iz Hrvatske

Kružni obilazak planine Lipnik koju odlikuje slabo naseljen kraj pokriven šumom, livadama u gorskom području te vidikovcima s kojih se pogledi za lijepa vremena sežu sve do Bosne, Velike i Male Kapele, Kleka, Bjelolasice i dijela Slovenije, mamac su za sve veći broj  posjetitelja, naročito za ljubitelje adrenalinskih safari off road vožnji.

Na takvu turu odlučila se i Amerikanka Natalie Richardson, ne sanjajući upravo kako će je safari vožnja Lipnikom dovesti do nikad upoznate rodbine u Hrvatskoj.

- Oduvijek mi je Hrvatska bila na listi želja za posjetiti, osim što je prekrasna zemlja znala sam da je to domovina mojih predaka. Naime, moj djed Stjepan Šuljak rodom je iz Novaka Lipničkih, međutim, osim starih fotografija o njegovim korijenima nisam znala ništa, prepričava Natalie svoje jedinstveno iskustvo posjeta Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pripremajući tako svoje putovanje u Hrvatsku, u kojem je željela posjetiti i mnoga prepoznatljiva turistička mjesta kao što su Pula, Zagreb i Dubrovnik, pronašla  je i rezervirala safari turu u Lipniku upoznavši barem na takav način rodni kraj svoga djeda, što je u razgovoru i spomenula Kreši Rogozu, voditelj turističke agencije Croatia Open Land. No, Krešo nije htio da ostane samo na razgovoru te je odlučio istražiti i pripremiti Natalie jedinstven doživljaj.

- Zamolio sam Natalie da nam pošalje sve podatke koje ima o djedovoj obitelji te nam je dostavila staru sliku drvene kuće, djedov krsni list te adresu za koju je pretpostavljala da je točna. Otišao sam u rodno selo njezinog djeda Stjepana i upoznao Natalinu daljnju rodbinu. Ispričao sam im priču te su Natalini rođaci Franjo i njegov sin Dubravko Sudac vrlo rado pristali upoznati i ugostiti u staroj djedovoj rodnoj kući svoju rođakinju, prisjeća se Krešo Rogoz kojem je ova priča, u njegovom bogatom iskustvu u turističkoj branši, jedinstvena i posebno draga.

Natalie je ovu vijest primila s oduševljenjem i totalno neočekivano, s obzirom na činjenicu kako je prošlo više od 40 godina od zadnjeg kontakta njezine obitelj s rodbinom iz Hrvatske. Iznenadni susret obitelji izazvao je emocije s obje strane, prepričava nam Natalie, a cjelodnevno druženje obilježeno je oživljavanjem pomalo zaboravljenih uspomenama sačuvanim u starim obiteljskim albumima i bogatoj prošlosti koje krije stara drvena kuća djeda Stjepana.

Krešo Rogoz iz Croatia Open Land kaže kako im je izuzetno drago da su mogli biti dio ove jedinstvene obiteljske priče.

- Ovo je zapravo najbolji primjer kako su naše ponude individualne i personalizirane. Uživamo raditi na taj način, posvetiti se maksimalno svakom gostu i pokazati mu ono najbolje od Hrvatske. Još kad se spoji ovakva divna obiteljska priča osjećaj je izvanredan.

Natalie je odlučila s nama podijeliti i par fotografija susreta s obitelji, a nakon cjelodnevnog druženja i razmjene obiteljskih uspomena, rodile su se nove ideje i planovi. Naime, Natalie nama je otkrila kako ima namjeru ponovno doći u Hrvatsku i to prilikom berbe grožđa i tako zajedno s Franjom, Dubravkom i ostatkom obitelji napraviti zajednički vino, a kako kaže, niti obiteljski rafting na obližnjoj Kupi ne bi bila loša ideja. Ali, za ovo drugo će se ipak pobrinuti Krešo, zaključuje Natalie.

KAportal.hr


Reci što misliš!