AKTUALNO

KAretrovizor: Kako slaviti 50 godina jedine privatizirane gradske tržnice kad se ne možemo oteti dojmu da je Karlovcu "oteta"

KAretrovizor: Kako slaviti 50 godina jedine privatizirane gradske
tržnice kad se ne možemo oteti dojmu da je Karlovcu

Kao i mnoge druge mutne privatizacijske priče, ni ona oko karlovačke Tržnice neće nikada biti razjašnjena, niti pravda sa stajališta javnog interesa zadovoljena. Rekli bismo, misterija i nedoumica s pretvorbom tržnice ima i više od uobičajenih standarada najveće pljačke stoljeća kojoj danas tepamo pretvorba.

Prvo, nikad neće biti do kraja jasno kako to da je od svih predratnih tvrtki u gradskom vlasništvu, jedino Tržnica izuzeta od političke odluke da gradske tvrtke ne mogu biti privatizirane. Sami pak proces preuzimanja većinskog paketa dionica Tržnice u vrijeme kad je Miroslav Kutle bio maneken HDZ-ovog projekta 200 bogatih obitelji, teško bi dokučili i dobitnici Nobela za ekonomiju, kako će onda hrvatsko metiljavo sudstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Epilog znamo, karlovačka Tržnica je jedina privatizirana gradska tržnica u Hrvatskoj, još 2002. Državni ured za reviziju utvrdio je da postupak pretvorbe društvenog poduzeća OTP (koje je do pretvorbe držalo Tržnicu), nije obavljen u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća i postupci privatizacije nisu obavljeni u skladu sa zakonskim odredbama.

I što se desilo? Nikome odgovornome za niz odluka na štetu Grada nije pala ni dlaka s glave, dapače, skoro smo sigurni da su uključeni domoljubi iz operacije privatizacije Tržnice izašli bitno bogatiji. Što bi rekao jedan bard hrvatske filozofske misli „tko je jamio, jamio je“.

Kad je netko poslije rata u Gradu progledao, bilo je već kasno. Sud je nakon šest godina napornog rada donio odluku u korist novih vlasnika pa je grad još morao platiti 2,9 milijuna kuna poreznih obveznika na ime štete, na kraju je 2016. slično prošao i Inkasator nakon godina tužakanja oko prostora koji je nekad koristio Stambeni fond na katu tržnice.

Nije pomoglo ni Državno odvjetništvo koje je 2012. zaprimilo prijavu o nezakonitoj pretvorbi i koje je nakon godinu i pol medijima izjavilo kako još skuplja podatke da vidi ima li elemenata za kazneni progon po službenoj dužnosti. Nakon toga ih valjda više nitko nije pitao pa se ni ne zna kakvu su i jesu li uopće donijeli državnoodvjetničku odluku o slučaju. Tko zna, možda još prikupljaju podatke. U hodnicima jednog od najgorih pravosuđa u EU sve je moguće.

Sva sreća da je Tržnica ipak nekretnina, pa je još na istom mjestu. Jedino su milijuni od njene višedesetljetne eksploatacije negdje drugdje. Tržnica inače uskoro navršava 50 godina od gradnje, odnosno otvorenja. Karlovcu bi to bilo važno da je objekt građen novcem Karlovčana i dalje u gradskom vlasništvu. Ovako je to tuđa briga, a vidjet ćemo hoće li se obljetnice sjetiti privatni vlasnici. U to ime, dajemo mali doprinos u poticanju pamćenja novinskom crticom od prije 50 godina.

„Raste tržnica“, Karlovački tjednik, 2. travnja 1970.

U novom dijelu grada, nedaleko Galerije slika nalazi se jedno od najvećih gradilišta u Karlovcu. Radnici građevinskog poduzeća „Dom“ iz Zagreba, užurbano završavaju vanjske građevinske radove na novoj karlovačkoj tržnici. Kako smo informirani od Stambenog poduzeća, tržnica će do kraja godine otvoriti vrata prvim kupcima i prodavačima.

Već je poznato što će se nalaziti u svakom dijelu ovog ogromnog objekta: u glavnoj zgradi, u prizemlju prostor za individualne poljoprivredne proizvođače i trgovinu, na prvom katu zanatlije i trgovine suvenirima, cvijećem i drugim sličnim djelatnostima, a u podrumu skladišta i hladionici. Do glavnog objekta gradi se samoposluga i snek-bar te natkriti prostor za individualne proizvođače, ribarnice i ostale uslužne djelatnosti pokretnog tipa.

Interesenata za stalne prostore u tržnici ima već mnogo. Javljaju se iz Karlovca i van njega, ali ugovori o korištenju boksova i prostora sklapat će se pred završetak ovog suvremenog objekta.

Pripremio Tihomir Ivka


Reci što misliš!