AKTUALNO

KARLOVAČKE HEROINE - Dobro su poznate lokalnoj javnosti, a sada šivaju zaštitne maske i dijele ih najugroženijim sugrađanima

KARLOVAČKE HEROINE - Dobro su poznate lokalnoj javnosti, a sada
šivaju zaštitne maske i dijele ih najugroženijim sugrađanima

Baš kao i proteklih godina, prije samo par tjedana Marina Novaković Matanić i Valerija Žapčić, prva iz udruge Dignitas, za zaštitu prava pacijenata, druga Karike, za unapređenje kvalitete života ranjivih skupina i prevenciju nastanka bolesti, psihosocijalne i druge akcije za unapređenje zdravlja, bile su već duboko u pripremama Festivala zdravlja.

A onda je postalo jasno da zbog koronavirusa Festivala neće biti i odlučile su napraviti nešto za zdravlje. I sprječavanje širenja zaraze pa su odlučile opskrbiti Karlovčane zaštitnim maskama. Višekratnim, od pamuka, koje se mogu iskuhavati. I to one Karlovčane na koje mnogi često zaboravljaju: beskućnike, stare, nemoćne i bolesne, oboljelu djecu i njihove roditelje, štićenike različitih socijalnih ustanova... Inače su obje medicinske sestre, ali jedna radi u školi, druga u socijalnoj ustanovi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sada, u pauzama pripravnosti i odlazaka na posao, odnosno, držanja online nastave, organiziraju sve potrebno, a i same šivaju zaštitne maske.

Za prve metre platna, iz domaće tvrtke u Kutini, svoj novac uložila je Marina, Valerija je sjela za mašinu i nastale su prve maske. Najprije za stanovnike Banije – iako je Valerija iz GČ Drežnik – Vijeće GČ Banija financiralo je platno i lastiku, u sve se uključio i Caritas Župe Banija pa našao još 6 vrijednih šivačica, onda su zaključili da maske trebaju sašiti i volonterima Crvenog križa pa je i Crveni križ našao još 9 volonterki za šivanje, onda su se žene – iako su i muškarci dobrodošli – i same počele javljati želeći pomoći šivati zaštitne maske... i lavina se zakotrljala.

- Počeli smo prije tjedan dana i do sada smo sašili oko 1.000 maskica. Svi volonteri šivaju ih besplatno i sve maskice dajemo besplatno. Želimo pomoći, a i platno smo dobili, priča Marina.

Planiraju napraviti i, naravno, podijeliti, između 5.000 i 10.000 komada. Platna su već kod onih koji ih šivaju pa maske – ako ih već nisu dobili – uskoro stižu svim korisnicima Skloništa za beskućnike, štićenima različitih ustanova, bolesnoj djeci i njihovim roditeljima, starijim osobama donijet će ih volonteri Crvenog križa koji ih inače posjećuju i pomažu im... Lijepa priča brige o drugima s Banije se proširila ne samo na Karlovac, već i izvan njega.

- Primamo puno poziva onih koji maske žele kupiti, čak i za firme, po 200-300 komada odjednom, ali ne radimo to. Nama su prioritet građani koji puno teže sada mogu doći do maske nego tvrtke koje mogu platiti i krojačkim obrtima da im sašiju. Iako smatram da bi sve te maske trebale biti besplatne jer je riječ o zdravlju ljudi, napominje Marina.

A budući da nisu besplatne, trenutno baš ni lako dostupne, vrijedno će ih i dalje šivati 15-ak volonterki, poput Marice Poljančić iz Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

- Javljaju nam se, kao i Marica, sami i žele pomoći u šivanju. A šivat ćemo dok budemo imali platna, jedino je sada problem lastika. Čekamo 1.000 metara, naručili smo. Povezali su se i neki drugi pa šivaju maskice i mislim da će ih svi Karlovčani uskoro imati, i to trajne, najavila je Novaković Matanić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!