AKTUALNO

ŽARIŠTA U SUSJEDSTVU

Srednjoškolci iz Bele Krajine i Dolenjske vratili se iz maturalca zaraženi delta sojem koronavirusa - prijeti li takva opasnost i učenicima iz Karlovačke županije?

Srednjoškolci iz Bele Krajine i Dolenjske vratili se iz maturalca zaraženi delta sojem koronavirusa - prijeti li takva opasnost i učenicima  iz Karlovačke županije?
Pixabay.com

Dok je u Hrvatskoj organiziranje maturalnih putovanja još uvijek je u ingerenciji samih škola, u susjednoj Sloveniji već godinama to nije praksa.

U susjednoj Sloveniji na snazi je crveni alarm, no, ne samo zbog aktualnog toplinskog vala, već zbog izglednog masovnog prodora novog delta soja koronavirusa, a za što su odgovorna maturalna putovanja srednjoškolaca u Španjolsku. Početkom ovog tjedna prvi takav slučaj pojavio se na jugoistočnom području države, u susjednim pokrajnama Dolenjska i Bela Krajina, u kojima su se stvorila nova žarišta zaraze.

Prema zadnjim informacijama od 334 maturanata koliko ih je boravilo u katalonskom ljetovalištu Lloret de Mar, broj pozitivnih iz dana u dan sve je veći, trenutno ih je evidentirano više od 90. Ostali maturanti kao i njihovi kontakti u strogoj su izolaciji i pod nadzorom. Nadležne epidemiološke službe najviše brine što je vrlo vjerojatno riječ o novom delta soju virusa, koji je mnogo zarazniji i opasnija od drugih varijanti koronavirusa do sada. Jedina adekvatna zaštita je cijepljenje, napominju epidemiolozi, no kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj Sloveniji interesa za njim opada, pa među stručnjacima prevladava bojazan kako će se aktualna situacija odraziti na stanovništvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postoji li opasnost za takav scenarij i kod maturanata u Karlovačkoj županiji, vrlo je izgledno da ne. Naime, kako je na upit KAportal potvrđeno iz županijskog upravnog odjela za školstvo, maturanti županijskih srednjih škola ne planiraju maturalna putovanja u inozemstvo, a dobar dio škola kao i prošle godine ne planira ih uopće.

- Prema podacima koje smo dobili od srednjih škola kojima je Karlovačka županija Osnivač, od ukupno 13 srednjih škola, samo dvije, Gimnazija Karlovac i Srednja škola Duga Resa, planiraju maturalno putovanje krajem kolovoza, odnosno u jesen i to na području Republike Hrvatske. Jedna srednja škola, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, već je organizirala maturalno putovanje krajem lipnja, također na području Hrvatske, pojašnjavaju u nastavku.

Važno je napomenuti kako organiziranje maturalnih putovanja u Hrvatskoj još uvijek je u ingerenciji samih škola, dok u susjednoj Sloveniji već godinama to nije praksa, već ih kao i u ovom aktualnom slučaju, maturanti samostalno putem turističkih agencija ugovaraju.

Izdvojeno


Reci što misliš!