AKTUALNO / VIJESTI

NOVI NAČIN PRIJEVARE

Oprez! Nazove li vas navodni djelatnik MUP-a, USKOK-a ili banke i traži novac na provjeru, zovite policiju!

Oprez! Nazove li vas navodni djelatnik MUP-a, USKOK-a ili banke i traži novac na provjeru, zovite policiju!
foto ilustracija

Od žrtava traži da mu ustupe novac radi provjere te im govori da su novčanice krivotvorene, istekle ili su potekle izvršenjem kaznenog djela

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske došli su do saznanja o novom načinu prijevara koje se događaju na širem području ove županije, no na sličan bi način žrtveovih bezobzirnih lopova i prevaranata mogli postati i drugi građani diljem Hrvatske.

Naime, prema prikupljenim informacijama radi se o počinitelju koji putem telefona nasumično naziva osobe starije životne dobi. Lažno se predstavlja kao djelatnik MUP-a, USKOK-a ili kao službenik banke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od žrtava traži da mu ustupe novac radi provjere te im govori da su novčanice krivotvorene, istekle ili su potekle izvršenjem kaznenog djela. Žrtva ovog telefonskog poziva predaje novčanice nepoznatoj osobi na pregled nakon čega ostaje bez novca.

Važno je znati da zaposlenici banke ne kontaktiraju svoje klijente telefonom, niti ih putem telefona traže osobne podatke, podatke o računima i podatke o PIN-u kartice.
Posebno treba naglasiti da građani nikome ne trebaju reći koliko novca imaju, na kojem mjestu ga čuvaju niti ga davati nepoznatim osobama koje zastupaju banke ili druge novčarske ustanove, a po novce su došli na vaš kućni prag. 

U slučaju da posumnjate da vas netko pokušava prevariti i na taj način doći do vašeg novca ili druge imovine događaja odmah prijavite policiji a svoje osobne podatke i svoju osobnu imovinu nemojte nikome dati.

Kako bi se zaštitili, iz policije savjetuju:

Svoje osobne i financijske informacije ne dajte nikome
O mjestu gdje čuvate novac ne govorite nikome
Nepoznatim osobama ne predajte svoje novce
Svaku sumnju odmah prijavite policiji

Informacije o pojavi ovog načina prijevare odmah prijavite na 192", poručili su.


Reci što misliš!