AKTUALNO / VIJESTI

ŠTO ĆE SE GRADITI?

Nakon prezentacije rješenja za Luščić budućnosti stižu i reakcije - Birač građane pozvao da "ne vjeruju slijepo velikim obećanjima"

Nakon prezentacije rješenja za Luščić budućnosti stižu i reakcije - Birač građane pozvao da

Nakon prezentacije urbanističkih rješenja za uređenje prostora bivše vojarne u Luščiću, kao i izložbe o kojoj je KAportal jučer pisao (LINK), nastavljaju se reakcije na to kako bi mogao izgledati ovaj karlovački kvart u budućnosti.

Na pobjedničko rješenje je reagirao i politički aktivist Dimitrije Birač, koji je ispred Nove ljevice bio i kandidat političke platforme Možemo! na netom završenim izborima za Hrvatski sabor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog velikog interesa javnosti za ovu temu njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti...

Ako je suditi prema naslovu članka na Kaportalu (Karlovac budućnosti – Luščić će imati školu, vrtić, bazen, kino, istraživački centar i nebodere ne više od 8 katova – zbog drveća, glavne inspiracije pobjedničkog rada) – onda će na tom prostoru biti vrtića, škola, bazena i svega ostalog. 

Naslov je zapravo upratio glavnu misao iz jučerašnjeg govora gradonačelnika Mandića. On je jasno rekao da će biti prostora i za vrtić i za školu.
Ovdje počinje problem jer rješenje koje je pobijedilo na natječaju u svom prijedlogu nema ni vrtić ni školu.

Međutim, ima sedamnaest (17) nebodera i to visine 30 metara, odnosno prizemlje i devet (!) katova. Pritom je jedna od autorica rješenja istaknula: „Krenuli smo od toga kako intervenirati u jedan takav 'zaštićen' prostor, da se uklopi u postojeću strukturu, a istovremeno biti samoodrživi, ništa što će opteretiti velikom izgradnjom, nefunkcionalnim i neprofitabilnim sadržajima“. Pa onda je logično da u spomenutom rješenju nema mjesta ni za vrtić ni za školu jer oni nisu profitabilni po tržišnim kriterijima. Možda je i logično da je baš taj rad pobijedio, a na primjer postoji i drugo rješenje hrvatskih (i karlovačkih) autora koje uključuje i školu i vrtiće.

Jer, tko zna kakve su bile okolnosti u kojima je ocjenjivački sud donosio svoju odluku i obrazloženje. Ali nikako nije logična želja i namjera Grada da implementira pobjedničko rješenje i pritom tvrdi da je to rješenje uzelo u obzir potrebe Karlovca! Upravo sam to i pitao gradonačelnika, na što je on, između ostalog, rekao da će biti javna rasprava i da svako predloži što misli da je najbolje. 

Dodatno, zbog čega je predviđeno kino, kad se planira obnova kina Edison? Ili, što s postojećim objektima koje koriste brojne sportske udruge? U njih su uložena znatna sredstva, a u pobjedničkom rješenju oni su uklonjeni. Koja je onda njihova sudbina? Konačno, nigdje ni spomena o planu izgradnje doma za starije osobe, a to je također jedna od potreba Karlovca jer su liste čekanja neizdržive. Rješavanja pitanja smještaja i brige za starije osobe također je povezano sa stambenim i demografskim pitanjem, ali vladajući tu vezu očito ne vide.

Dalje je vrlo važno znati da prema darovnoj odluci Vlade RH Gradu Karlovcu iz 6.12.2018., točnije prema članku 4., UPU mora biti donesen do početka prosinca 2021. To znači da će prostor vojarne Luščić i svakojaka obećanja biti jedna od središnjih točaka izborne kampanje za lokalne izbore u svibnju 2021., ali i to da će se nova karlovačka vlast time u idućem mandatu morati baviti. Budući da HDZ-ova vlast itekako računa da će ona ostvariti i novi mandat, tada olako daje općenita obećanja jer misli da joj nitko ne može kontrirati. 

Stoga ovim putem pozivam Karlovčanke i Karlovčane, posebno stanare Luščića i Novog centra, da se u što većem broju uključe u javnu raspravu koja uskoro slijedi, da ne vjeruju slijepo velikim obećanjima i da ne dopuste manipulaciju potrebama našeg grada. 

Izdvojeno


Reci što misliš!