VIJESTI / KARLOVAC

KARLOVAC BUDUĆNOSTI

Luščić će imati školu, vrtić, bazen, kino, istraživački centar i nebodere ne više od 8 katova – zbog drveća, glavne inspiracije pobjedničkog rada

Luščić će imati školu, vrtić, bazen, kino, istraživački centar i nebodere ne više od 8 katova – zbog drveća, glavne inspiracije pobjedničkog rada

Na urbanističko-arhitektonski natječaj pristiglo je 10 rješenja, a pobjednički je grupe hrvatskih autora

- Centralan dio je javan, zeleni park, a centar naselja otvoren, na korištenje svom stanovništvu. Naravno, ima i sadržaje koji će sve to „hraniti” pa u centralnoj zoni postoji istraživački centar koji generira svu ostalu izgradnju u gradu, potiče mlade, inovativne ljude da se tamo zaposle, krenu u promišljanje o prostoru koji će biti. Bit će tamo i bazen i kino jer to Karlovcu treba, a planirano je i stanovanje, čitav obod prostora smo predvidjeli za lagane, tlocrtno vrlo male nebodere, od 8 katova, koji se izdižu u razini šume, prilagođavaju joj se kako bi sve to djelovalo kao gusta izgrađena površina, opisala je Hana Dašić, uz Krešimira Renića, Ivu Erić, Janu Horvat, Riu Tursan i Andreu Majić, jedna od autora pobjedničkog urbanističko-arhitektonskog rješenja za prostor bivše vojarne Luščić kako bi, po njihovom radu, trebao u budućnosti izgledati ovaj veliki gradski prostor.

Imat će, premda to rješenje nije obvezujuće i sadržaji će biti definirani nakon javne rasprave i Urbanističkog plana uređenja Luščića, sve ono što Karlovcu treba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pri tom će biti sačuvana specifičnost bivše vojarne Luščić koju su autori prvu primjetili i odlučili sačuvati, sve sadržaje prilagodivši upravo njoj.

- Gusto zelenilo, šuma! To je bila prva impresija ovog prostora! To je specifičnost ne samo Karlovca, nego bilo kojeg grada i taj prostor zelenila bio je inspirativan da budemo svjesni kako naša intervencija ne smije narušiti taj ambijent, već se prilagoditi tom prostoru. Krenuli smo od toga kako intervenirati u jedan takav „zaštićen” prostor, da se uklopi u postojeću strukturu, a istovremeno biti samoodrživi, ništa što će opteretiti velikom izgradnjom, nefunkcionalnim i neprofitabilnim sadržajima. Htjeli smo energetski princip, potkovan time da zelenilo sačuvamo i iskoristimo sve datosti terena, geotermalne potencijale Karlovca, kišnicu, vodu... te prirodne datosti lokacije maksimalno iskoristimo, a naša intervencija bude prilagođena i samoodrživa, pojasnila je Dašić.

Njihov rad pobijedio je na Europanovom natječaju na koji je, pojasnila je Helena Knifić Schaps, predsjednica Europan Hrvatska, pristiglo 10 rješenja, 117 sudionika, 13 nacionalnosti. Žiri je ocijenio da ovaj pobjednički ima mogućnost uključivanja svega onog što je gradu potrebno, a Grad ga namjerava implementirati u UPU Luščić. U javnoj raspravi koja će njegovo donošenje pratiti, gradonačelnik Damir Mandić pozvao je Karlovčane da sudjeluju svi kako bismo došli do rješenja koje će donijeti suglasje javnog, privatnog i struke.

A bude li prilike za projektiranje na Luščiću, autori anketnog urbanističko-arhitektonskog rješenja rado će u tome sudjelovati.

- Nadamo se suradnji s Gradom na UPU-u i ako se to dovede do toga da treba projektirati neku zgradu, već smo se dogovorile da svaka projektira svoju; sad smo radile u timu, ali opet svaka ima neke svoje afinitete i dođe li do toga, bit ćemo jako sretne, izjavila je Dašić.

Izložba arhitektonsko-urbanističkih radova može se razgledati u Gradskoj knjižnici do 21. kolovoza.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

 

POGLEDAJTE VIDEO... 

Izdvojeno


Reci što misliš!