AKTUALNO / VIJESTI

PORUKA ZNANSTVENIKA

Ako ste pušač, možda je vrijeme da se ostavite cigareta jer Covid brojke i nisu baš na vašoj strani

Ako ste pušač, možda je vrijeme da se ostavite cigareta jer Covid brojke i nisu baš na vašoj strani
Pixabay.com

Pušači su imali 29 posto veću šansu da prijave neki od pet dobro poznatih simptoma Covida, a i 50 posto veću šansu da će prijaviti više od 10 simptoma

Najnovije istraživanje sa Sveučilišta King's College London proučavalo je povezanost između pušenja i razvoja ozbiljnijeg oblika Covida-19 i to analizirajući podatke iz aplikacije ZOE Covid Symptom Study koja služi za proučavanje simptoma i praćenje širenja koronavirusa u populaciji, piše IFLScience. 

Što kaže Covid aplikacija?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neke od prijašnjih preliminarnih studija sugerirale su da bi pušenje moglo imati zaštitni učinak s obzirom na na težinu oboljenja Covidom-19, ali brojni stručnjaci izrazili su svoje sumnje u ovu tezu. 

Nova studija objavljena u časopisu Thorax sugerira da pušači imaju povećani rizik od razvoja simptoma Covida-19 i vjerojatnije je da će biti hospitalizirani u usporedbi s onima koji ne puše.

Autori studije uzeli su podatke iz aplikacije ZOE Covid prikupljene između 24. ožujka i 23. travnja 2020. te su procijenili ishode zaraze za 2.401.982 sudionika koji su sami prijavili simptome Covida-19. Od ukupnog broja ispitanih, njih 11 posto bili su pušači.

Postoci nisu na strani pušača

Od svih promatranih u studiji, trećina je prijavila da su se u navedenom razdoblju  osjećaju loše. Međutim, pušači su u 14 posto više slučajeva prijavljivali klasičnu trijadu simptoma zaraze: dugotrajni kašalj, otežano disanje i vrućicu. 

Pušači su također imali i 29 posto veću šansu da prijave neki od pet dobro poznatih simptoma Covida-19, a i 50 posto veću šansu da će prijaviti više od 10 simptoma. 

Autori studije napomenuli su da prisutnost više dodatnih simptoma zaraze poput gubitka mirisa, bolova u mišićima, proljeva i slično sugerira da su pušači u prosjeku iskusili više simptoma od nepušača te su stoga razvili i ozbiljniji oblik bolesti.

Prvi korak za obuzdavanje pandemije

"Neka izvješća sugeriraju zaštitni učinak pušenja na rizik od Covid-19. Međutim, na studije na tom području mogu lako utjecati pristranosti u uzorkovanju, sudjelovanju i odgovoru. Naši rezultati jasno pokazuju da pušači imaju povećani rizik da pate od više simptoma Covida-19 od nepušača ", rekao je dr. Mario Falchi, jedan od autora studije, u priopćenju za javnost.

Zanimljivo je da su oni pušači iz studije kojima je na testiranju potvrđen Covid-19 imali dvostruko veću vjerojatnost da završe na bolničkom liječenju od nepušača. 

"Kako stope zaraze Covidom-19 nastavljaju rasti, zdravstvena služba u Velikoj Britaniji bliži se popunjavanju svojih kapacitetu te je važno učiniti sve kako bismo smanjili učinke bolesti i pronašli načine za smanjenje prijema u bolnice. Naša analiza pokazuje da pušenje povećava vjerojatnost da osoba završi u bolnici, pa je prestanak pušenja jedna od stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili zdravstvene posljedice bolesti", zaključila je vodeća autorica dr. Claire Steves.

Izdvojeno


Reci što misliš!