AKTUALNO / VIJESTI

borba protiv korone

Bolnice se pune mladim ljudima koji završavaju na respiratorima: 'Navečer se traži mjesto više koje nije lako ni naći...'

'Kapaciteti su puni, zarazna je puna već danima', kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić

U Hrvatskoj je danas 2698 novih slučajeva zaraze - pozitivan je opet gotovo svaki treći testirani. U bolnicama je više od 2 tisuće ljudi, a 44 osobe su preminule.

Šefica Klinike za infektivne bolesti zabrinuta je što se bolnice pune mladim ljudima koji završavaju na respiratorima. U Franu Mihaljeviću, kaže, više nema mjesta...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prizori kao iz studenog. U bolnicama je više od 2000 pacijenata. Opet se traži krevet više.

"Kapaciteti su puni, zarazna je puna već danima, navečer se traži mjesto više koje nije lako ni naći", kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Dominira britanski soj. Uz to što su pacijenti mlađi, zabrinjava i njihova klinička slika.

"Cijeli niz snimaka osoba od 25 – 45 godina s teškim upale pluća, obostrane upale pluća, jedna od tih osoba također mlađa je završila na ECMO uređaj također po dolasku u bolnicu", govori Markotić.

Prije dva dana ravnateljica pulske bolnice zatražila je pomoć volontera u svim poslovima koji nisu zdravstveni. U bolnici je 80-ero pacijenata s koronom.

"Bilo mi je drago čuti mišljenje premijera koji će razgovarati s resornim ministrom zdravstva i omogućiti kako bi naša bolnica dalje funkcionirala i to ne samo prema COVID pacijentima, nego prema svima koji imaju zdravstvene potrebe", rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

I druge bolnice se pune. Ministar zdravstva najavljuje sutra stiže u riječku.

"Trenutačno je hospitalizirano u KBC Rijeka 197 osoba, tu smo sada negdje na tom platou hospitaliziranih, 22 osobe su u postovid  jedinici u Thalassoterapiji", istaknuo je Vladimir Mićović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Tražit će Nacionalni stožer da se ujednači praćenje epidemiološke situacije po županijama.

"Zaključak stožera je da nastavljamo s primjenom ovih mjera do 26.4. kao što smo i planirali jer broj oboljelih osoba nije značajno pao", ističe načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac.

Strože mjere traže se i u Brodsko-posavskoj županiji. Načelnik nacionalnog stožera ima poruku za prvopričesnike i krizmanike.

 "Najbolje uvijek na otvorenom prostoru, još jednom želim podsjetiti da su privatna okupljanja s razlogom ograničena i apeliram da se proslave istih održavaju u krugu najužeg kruga obitelji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Završavaju se popisi onih koji se žele cijepiti. Svatko ima svoj - od turističkih do prosvjetnih djelatnika.

"Oni će sigurno biti jedan od prvih prioriteta. Ali isto tako i turistički djelatnici, ali s obzirom na ovaj veliki broj doza koji nam stiže, mislim da ćemo to sve skupa paralelno moći pokrenuti", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Do lipnja stiže ukupno 1 cijelo 8 milijuna doza Pfizera. Dosad je jednom dozom cijepljeno više od pola milijuna Hrvata. Plan je do prvog srpnja cijepiti 55 % populacije. 

Izdvojeno


Reci što misliš!