AKTUALNO / VIJESTI

dostupnost je sve

Zbog korone skuplji televizori, laptopi, oprema, uređaji... Epidemija je promijenila pravila kupovine

Zbog korone skuplji televizori, laptopi, oprema, uređaji... Epidemija je promijenila pravila kupovine
foto ilustracija - Pixabay.com

Do sada je vrijedilo nepisano pravilo da cijene novih modela televizora ili laptopa padaju nekoliko mjeseci nakon što se pojave na tržištu. Dakle, tko želi štedjeti mora čekati. No zbog korone to pravilo više ne vrijedi.


 Rad od kuće umjesto odlaska u ured, kupovina putem interneta umjesto šetnje po trgovinama, online komunikacija s prijateljima umjesto susreta u kafiću. Korona-kriza je posvuda promijenila mnoge navike. A i kod cijena u trgovini na malo iznenada vrijede druga pravila, pokazala su brojna istraživanja tržišta, piše Deutsche Welle.

Eva Stüber iz Instituta za istraživanja trgovine (IFH) u Kölnu kaže da je za formiranje cijena mnogih proizvoda poput laptopa ili bicikala odjednom manje važna konkurentnost koliko dostupnost na tržištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iznenada više ne vrijede stara pravila – recimo, da cijene novih elektroničkih uređaja nakon nekoliko mjeseci počinju padati", objašnjava ona.
Cijena web kamera se udvostručila

Te njezine procjene potvrđuju i dvije nove studije. Istraživanje potrošačkog portala Testberichte.de provedeno u razdoblju između svibnja 2019. i veljače 2021., tijekom kojeg je analizirano kretanje cijena u više od 1.000 kategorija proizvoda, pokazalo je da je korona-kriza dovela do znatnog poskupljenja čitavog niza proizvoda. Tako se cijena web-kamera od svibnja prošle godine gotovo udvostručila.

Na to je najprije utjecala slaba ponuda zbog prvog lockdowna u Kini, potom povećana potražnja zbog sve većeg broja ljudi u Njemačkoj koji su počeli raditi od kuće, a onda i logistički problemi.

Prema studiji portala Testberichte.de u doba korone ne samo da više nije vrijedilo pravilo o padu cijena novih modela televizora, laptopa ili printera par mjeseci nakon pojave na tržištu. Dapače: tko je očekivao da će profitirati od odgađanja kupovine, mogao je doživjeti neugodno iznenađenje. Primjerice, kompjutori su u prosjeku poskupjeli za 79 posto, a printeri za 19 posto, piše DW.

Izdvojeno


Reci što misliš!