AKTUALNO / VIJESTI

39% djevojčica, 25% dječaka

RTL Danas: Taj virus uzrokuje 6 vrsta raka, cijepiti bi se trebali osmaši, a svaki treći roditelj niti ne zna za cjepivo

Šestu godinu za redom cijepljenje protiv HPV infekcije je za sve učenike i učenice 8. razreda besplatno i neobavezno.

I dok se borimo s pandemijom protiv koje globalno jedino rješenje stručnjaci vide u cijepljenju, a procijepljenost nije zadovoljavajuća, još jedno neobavezno cjepivo u Hrvatskoj većina zaobilazi.

Besplatno cijepljenje učenika i učenica osmih razreda protiv HPV-a koji može uzrokovati 6 vrsta raka. Ključ je u edukaciji roditelja i učenika, pa stručnjaci pozivaju i na uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prošle godine kao učenik 8. razreda Eugen se cijepio protiv HPV-a.

"Razgovarao sam sa svojim roditeljima i odlučio da ću se ići cijepiti, jer zašto ne? To je protiv raka i bolje spriječiti nego liječiti. Trebalo bi se više informirati da bi svi bili spremniji, jer to nije nikakva sramota, to je za naše zdravlje", kaže Eugen Begač iz Zagreba. 

Šestu godinu za redom cijepljenje protiv HPV infekcije je za sve učenike i učenice 8. razreda besplatno i neobavezno.

"Mladi imaju svoje prvo spolno iskustvo sa 17 godina i ta je dob odabrana kako bi prije nje bilo završeno cijepljenje s te dvije doze, dakle prije stupanja u spolne odnose", kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth-Blažić. 

Ovaj virus može uzrokovati 6 vrsta raka, a najčešći je karcinom vrata maternice.

Važno je da se cijepe i dječaci i djevojčice

"I muškarci i žene mogu biti i subjekti i prenositelji bolesti. Prema tome kako ja to često i slikovito volim reći, muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju od jednog do drugog, nego i jedni i drugi sudjeluju i na neki način moraju snositi odgovornost i mora im biti pružena zaštita podjednako", kaže dermatovenerolog KBC-a Zagreb Mihael Skerlev. 

Cjepivo je dostupno i za sve mlade do 25 godina. 

"Moji roditelji nisu bili dovoljno informirani o cjepivu kad sam ja trebala ući u program cijepljenja u 8. razredu. Ja sam iskoristila ovu priliku da zaštitim svoje zdravlje", kaže nacionalna koordinatorica Budi mRAK kampanje Jana Jelenčić. 

Kako bi podigli razinu svijesti učenika studenti medicine u sklopu projekta Budi mRAK provode edukacije u školama, a vrlo važna je i edukacija roditelja.

"Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV uzrokuje 6 vrsta raka, a svaki treći ne zna da postoji cjepivo. Zdravstveni odgoj u školama mora biti standard, jer ono što uče nije dovoljno", kaže zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević. 

Prošle školske godine protiv HPV-a cijepljeno je 39 posto djevojčica i 25 posto dječaka - a brojke bi, upozoravaju liječnici, trebale biti puno veće.

Izdvojeno


Reci što misliš!