AKTUALNO / VIJESTI

EKOLOGIJA & POLITIKA

Nebrojeno puta smo pisali o tome kako je HE Lešće uništilo Dobru za "šačicu kilovata" - vodeni val po tko zna koji put došao do Grduna i ugrozio kupače, no sad je to i političko pitanje?!

Nebrojeno puta smo pisali o tome kako je HE Lešće uništilo Dobru za

Nakon što je jučer bez najave jedan takav val zamalo potopio kupače na kupalištu u Grdunu, reagirali su mediji, a ovo je po svemu sudeći postalo i političko pitanje.

Odavno je poznato da je gradnja hidroelektrane u Lešću na rijeci Dobri nepovratno uništila rijeku i njezin eko sustav za "šačicu kilovata" struje. 

Još su svježa sjećanja kako su se HDZ-ovi lokalni dužnosnici hvalili da će akumulacijsko jezero postati turistička meka, te čak predlagali gradnju novih hidroelektrana na karlovačkim rijekama. Naravno, od toga nije bilo ništa, već su osim uništenja prirodnog toka rijeke samo ostale posljedice u vidu erozija tla, hladnije rijeke, ali i vodenih valova koji prijete kupačima. O tome je, podsjetimo, KAportal pisao još davno prije nego što su bageri došli uništavati Dobru, dok glas ekoloških aktivista nitko od političara nije želio saslušati.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No nakon što je jučer bez najave jedan takav val zamalo potopio kupače na kupalištu u Grdunu, reagirali su mediji, a ovo je po svemu sudeći postalo i političko pitanje. 

Danas je, naime, reagirao HSP Karlovačke županije te "upozorio i najoštrije osudio ponašanje odgovornih osoba iz HEP-a, glede najnovijeg ispuštanja vode iz akumulacije „Lešće“, čime su neposredno u opasnost dovedeni brojni kupači starije dobi na rijeci Dobri, posebice djeca".

- Proteklih dana bili smo svjedoci puštanja vode iz akumulacijskog jezera HE „Lešće“, što je uzrokovalo iznenadno dizanje vodostaja rijeke Dobre, za jedan  metar, pa su se uslijed naglog vodenog vala,  brojni turisti i kupači našli u životnoj pogibelji. Za HSP Karlovačke županije neprihvatljivo je i neodgovorno ovakovo ponašanje HEP a, tijekom ljetne sezone, osobito kad se zna kako se u ovo doba na kupalištima uz rijeku Dobru nalaze brojni domaći i strani gosti, koji su životno bili ugroženi, što od vodenog vala, što od nagle promjene temperature vode, kažu HSP-ovci.

Sve one koji su odgovorni za gradnju HE na ovoj lokaciji, dodaju, drže odgovornim za narušavanje bio ekološke ravnoteže, uz rijeku Dobru te se pitaju.

- Zar netko mora izgubiti život kako bi se napokon odgovaralo?

Uz HSP interes za ovu temu o kojoj ekološki aktivisti već godinama pričaju, a pričali su i godinama prije gradnje same hidroelektrane, probudio se i MOST. Njihov Zvonimir Troskot je za sutra u Jarčem Polju najavio tiskovnu konferenciju na kojoj će, javili su iz MOST-a, sudjelovati i osoba "koja je zamalo nastradala zbog hidroelektrane". 

Tko je a tko nije naučio lekciju ostaje pitanje. Za našu Dobru je kasno. 

Izdvojeno


Reci što misliš!