AKTUALNO / VIJESTI

SJEĆANJE NA 1941.

Obilježavamo Dan antifašističke borbe, sjećanje na borbu protiv fašističkog okupatora u kojoj je sudjelovalo preko pola milijuna Hrvata

Obilježavamo Dan antifašističke borbe, sjećanje na borbu protiv fašističkog okupatora u kojoj je sudjelovalo preko pola milijuna Hrvata
Muzej ljudske revolucije

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Danas se u Hrvatskoj se slavi Dan antifašističke borbe. Kao državni blagdan se 22. lipnja obilježava od 2002. godine i to u znak sjećanja na događaj iz 1941. Tada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred kao prva antihitlerovska postrojba u Hrvatskoj, ali i u tom dijelu Europe.

Na isti dan i Operacija Barbarossa

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osnutak odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, a u njoj je sudjelovalo oko 500.000 građana i građanki Hrvatske. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Odred je osnovan dvije godine nakon početka Drugog svjetskog rata na europskom kontinentu. Tog je dana, 22. lipnja, krenula Operacija Barbarossa kojom je Njemačka napala svog dotadašnjeg saveznika Sovjetski Savez. Time je prekršen pakt o nenapadanju koji su te dvije zemlje potpisale u ljeto 1939.

Slavi se od osamostaljenja

Komunistička partija Siska u ratnim se zbivanjima osjetila ugroženo te su njezini članovi pribjegli u šumu Brezovica. Odred je prilikom osnivanja imao 77 boraca na čelu sa zapovjednikom Vladom Janićem i komesarom Marijanom Cvetkovićem. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Završetak Drugoga svjetskog rata doživjeli je trideset i osam boraca.

Iako se 22. lipnja uzima kao dan kojim je počela sustavna borba protiv nacističkih ofenziva u Europi, Hrvatska je kao dio Jugoslavije od 1945. pa sve do osamostaljenja obilježavala 27. srpnja, odnosno ustanak u Srbu 1941., kao republički praznik Dan ustanka naroda Hrvatske.

Izdvojeno


Reci što misliš!