AKTUALNO / VIJESTI

RAT U UKRAJINI

Brodovi ruske mornarice viđeni na mjestu sabotaže Sjevernog toka: 'Pomnije promatramo Putina'

Brodovi ruske mornarice viđeni na mjestu sabotaže Sjevernog toka: 'Pomnije promatramo Putina'
Pixabay

Svaki namjerni napad važnu infrastrukturu saveznika dočekat će jedinstven i odlučan odgovor, poručuje NATO u priopćenju.

NATO zabrinut zbog curenja na Sjevernom toku

11:53 - NATO se oglasio priopćenjem vezano uz eksplozije na Sjevernom toku 1 i 2. Pozvali su sve zemlje saveznice da se pridruže zajedničkoj izjavi. “Šteta na cjevovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru izaziva duboku zabrinutost. Sve trenutno dostupne informacije govore da je riječ o rezultatu namjerne, nepromišljene i neodgovorne sabotaže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Curenja uzrokuju rizike za otpremu energenata i znatnu štetu za okoliš. Podržavamo istrage koje su u tijeku kako bi se utvrdilo podrijetlo štete. Mi kao saveznici obvezali smo se pripremiti za, odvratiti i braniti od prisilne uporabe energije i drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera. Svaki namjerni napad važnu infrastrukturu saveznika dočekat će jedinstven i odlučan odgovor”, poručuje NATO u priopćenju.

'Brodovi ruske mornarice viđeni na mjestu sabotaže Sjevernog toka'

11:23 - Europski sigurnosni dužnosnici u ponedjeljak i utorak primijetili su brodove ruske mornarice u blizini mjesta curenja u plinovodu Sjevernog toka koje je vjerojatno uzrokovano podvodnim eksplozijama, objavio je CNN, pozivajući se na američke obavještajce. Zasad se ne zna jesu li ti ruski brodovi povezani s eksplozijama. Prošlog tjedna blizu mjesta curenja viđene su i ruske podmornice.

Rusi za oštećenje plinovoda krive američke obavještajce

10:46 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je "u potpunosti pod kontrolom" američkih obavještajnih agencija.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima "punu kontrolu" nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

"To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske", rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak.

"To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi", rekla je.

'Putina pomnije promatramo'

09:45 - Jedan američki dužnosnik, koji ima pristup obavještajnim podacima o moskovskim nuklearnim snagama, rekao je za Politico: "Pomnije promatramo Putina". No postoje i drugi suptilni znakovi da se Putin možda sprema pritisnuti gumb za nuklearnu bombu.

Obavještajni službenici će promatrati hoće li se jedinice sa sredstvima za isporuku malih nuklearnih bombi početi ponašati neuobičajeno povlačenjem nekih snaga ili opreme. "Mogli bismo pomisliti da rade malo drugačije nego inače, na primjer, šalju jednu jedinicu, ali povlače sve ostale. To je čudno", rekao je.

Pronađena još jedna rupa iz koje curi plin u Sjevernom toku

7:48 - Reuters piše da je švedska obalna straža početkom tjedna otkrila još jednu, četvrtu rupu iz koje curi plin na oštećenim cjevovodima Sjevernog toka u Baltičkom moru.

"Dva od ova četiri su u švedskoj gospodarskoj zoni", rekla je glasnogovornica švedske obalne straže.

Preostala dva oštećenja nalaze se u zoni koja pripada danskom gospodarskom pojasu.

Rusija bi mogla ciljati podvodne internetske kablove između Europe i SAD-a

7:44 - ''Rusija bi mogla ciljati podvodne internetske kabele koji povezuju Europu sa SAD-om kod irske obale'', upozorio je irski političar Billy Kelleher, piše The Sun.

Ruski vojni brodovi viđeni su na tom području. Nakon što je ovaj tjedan bombardiran plinovod Sjeverni tok u Baltičkom moru, čime je prekinut dotok ruskog plina do ostatka Europe, irski član Europskog parlamenta Billy Kelleher rekao je da bi bilo "naivno" misliti da su ratni brodovi bili u tom području u to vrijeme i prevozili iz rutinskih manevara.

“Irska je u jedinstvenom položaju jer smo najbliža zemlja kontinentalnoj Europi. Sve komunikacije između SAD-a i Europe idu kroz niz kabela koji prolaze vrlo blizu obale Irske. Što mislite što su ruski ratni brodovi radili u tom području ranije ove godine', zapitao se Kelleher.

Britanska premijerka: Putin mora pasti

7:40 - Britanska premijerka Liz Truss razgovarala je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te mu, kako je navela u objavi na Twitteru, "ponudila svoju stalnu potporu" i zahvalila na "pomoći u oslobađanju pet britanskih državljana".

"Putin mora pasti", napisala je u objavi na Twitteru.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!