AKTUALNO / VIJESTI

POKAZATELJI

Savjetnik premijera Zvonimir Savić: U Hrvatskoj rekordna zaposlenost, skoro najniža nezaposlenost i najveće plaće u povijesti

Savjetnik premijera Zvonimir Savić: U Hrvatskoj rekordna zaposlenost, skoro najniža nezaposlenost i najveće plaće u povijesti

Po brutodruštvenom proizvodu po glavi stanovnika Hrvatska je bila 1990-ih ispod 50 posto prosjeka razvijenosti Europske unije, a od 2016. rastemo po bod ili dva godišnje i sada smo na 70 posto prosjeka razvijenosti EU. Utoliko nikad nismo bili na boljoj poziciji, naglasio je Savić

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomiju Zvonimir Savić rekao je u četvrtak u Karlovcu, predstavljajući na Gospodarskom vijeću Karlovačke županije u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Karlovac četvrti antiinflacijski paket mjera Vlade vrijednosti 1,7 milijardi kuna, da Hrvatska ima rekordnu zaposlenost, skoro najnižu nezaposlenost i najveće plaće u svojoj povijesti.

Rekao je da je unazad šest godina kreirano 152.000 radnih mjesta, da je stopa nezaposlenosti na razini europskog prosjeka, a da su plaće rasle 40 posto, da je trenutačno 1,6 milijuna zaposlenih i da je to najviše od osamostaljenja. "Gledajući od 1994. godine, bilo je razdoblje od šest ili sedam godina kada je prosječna neto plaća gotovo stagnirala u kombinaciji s inflacijom, a unazad par godina imamo ipak porast plaća, uz inflaciju koja je sporije rasla", naveo je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavio je da je po brutodruštvenom proizvodu po glavi stanovnika Hrvatska bila 1990-ih ispod 50 posto prosjeka razvijenosti Europske unije, a od 2016. "rastemo po bod ili dva godišnje" i sada smo na 70 posto prosjeka razvijenosti EU. "Utoliko nikad nismo bili na boljoj poziciji", naglasio je Savić.

Dodao je da je Hrvatska stopa rasta dvostruko veća od prosjeka Europske unije, čemu doprinose i korištenje sredstava iz fondova EU te sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. "Naš nominalni BDP je od 2016. do 2022. 42 posto, a od 2016. do 2022. je inflacija kumulativno 17,7 posto, 3-4 posto manje od realnog rasta prosječne plaće. Lani je stopa inflacije probila 10 posto, na što nismo mogli utjecati kao država i društvo. Sada iznosi oko 12 posto", naveo je Savić.

Podsjetio je na aplikaciju "Kretanje cijena" koja je sadrži podatke o 1079 proizvoda iz tri trgovačka lanca i istaknuo da je od 31. prosinca prošle godine do 15. ožujka ove poskupjelo tri posto proizvoda s tog popisa, pojeftinilo 28 posto, a cijene 69 proizvoda su ostale iste. "U siječnju je u odnosu na prosinac naša stopa inflacije bila nula posto, što navodim zbog fame o skoku cijena zbog ulaska u eurozonu", rekao je Savić i nastavio da je prije desetak godina Hrvatska imala špekulativni kreditni rejting, a sada ima investicijski.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman je kazao da i dalje nema sistematiziranih podataka o gospodarstvu Karlovačke županije u prošloj godini, ali "po onome što znamo" i dalje raste zaposlenost, nezaposlenost je pala na rekordno nisku razinu. "Problem inflacije i dalje postoji. Ove godine su se u gotovo svim tvrtkama značajno povećale plaće, ali one su zbog inflacije realno 0,9 posto manje no što su bile. Velika zaposlenost stvara dobre i pozitivne stvari i određuje dinamiku događaja u gospodarstvu Karlovačke županije. Gledajući fiskalizirane račune i iznose na njima s početka godine, iznosi rastu. Posebno su u turizmu i ugostiteljstvu veći brojevi izdanih računa i iznosi na njima su znatno veći", kazao je Kuzman.

Voditelj projekata u Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske Marko Vlainić i voditelj Odjela za pristup mreži Elektre Karlovac Dalibor Jakšić govorili su o korištenju solarnih panela. Vlainić je predstavio program "PV MAX" koji se odnosi na pružanje besplatne tehničke pomoći za razvoj projekata na području korištenja solarne energije i otkrio je da je onemogućena izgradnja neintegriranih solarnih elektrana jer pet stotina dana kasni donošenje podzakonskih akata, a kasnilo se i s donošenjem mjerodavnog zakona. Jakšić je pak rekao da do suglasnosti Hrvatske elektroprivrede za neintegrirane elektrane treba 345 dana. "To me začudilo i osupnulo", naveo je Jakšić i dodao da se za integrirane elektrane čeka odgovor do 30 dana.

Izdvojeno


Reci što misliš!