AKTUALNO / VIJESTI

ŽIVOTNE PRIČE

Ozljanin Luka Matković mislio je da odlazak u Irsku znači kraj nogometne priče - sada je hrvatski reprezentativac na socca EuroCupu!

Ozljanin Luka Matković mislio je da odlazak u Irsku znači kraj nogometne priče - sada je hrvatski reprezentativac na socca EuroCupu!

Klub Croatia Fermoy koji čine hrvatski gastarbajteri i emigranti - sve je mnogobrojniji.

Kada je odlazio u Irsku iz ekonomskih razloga, kao nažalost i mnogobrojni Hrvati ne samo iz ozaljskog kraja već i iz cijele Hrvatske, Ozljanin Luka Matković vjerojatno je mislio kako za sobom ostavlja i nogometne dane. 

Sada se sprema na veliko natjecanje na kojem će u reprezentativnom dresu braniti boje svoje domovine. One stare. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Počeo sam već kao klinac, sa pet godina, u NK Zrinski Ozalj. Bio sam još premali pa nisam smio nastupati u utakmicama, ali zato nisam propustio niti jedan jedini trening, za što su zaslužni i roditelji koji su me uvijek podržavali, priča Luka o svojim nogometnim počecima.

Kao vrlo nadareni dječak u kategoriji mlađih pionira prelazi u Karlovac, a već kao stariji pionir odlazi u Hrvatski dragovoljac, koji je u tom uzrastu tada igrao 1. HNL. 

- Isprva je sve bilo super, no kada sam krenuo u srednju školu ipak nisam mogao uskladiti sve obaveze s treninzima u Zagrebu pa sam se vratio u Karlovac, ali ovog puta u NK Ilovac, kaže Luka Matković, koji je član Ilovca bio sve do odlaska u Irsku. 

Možda bi to zaista bio i kraj priče da nije ubrzo po dolasku otkrio FC Croatia Fermoy, klub osnovan 2021. godine koji čine hrvatski gastarbajteri i emigranti, a koji, u sportskom smislu na sreću, u nekom drugom zapravo na žalost, sve više raste, jer se u Irsku doseljava sve više Hrvata, među kojima su i brojni talentirani nogometaši. 

- Croatia Fermoy je sjajna sredina, dečki su me odmah prihvatili, svi se super slažemo i uvijek je odlična atmosfera, kaže Luka, o klubu koji je dosad nastupao uglavnom na malonogometnim turnirama i ligama u Irskoj, no zbog sve većeg broja "odgovarajućih" nogometaša već od sljedeće sezone planira formirati i pravu nogometnu momčad i krenuti s natjecanjima u irskom ligaškom sustavu.

O tome da su kvalitetni spora nema. Jer, ovaj mladi klub dat će čak dva reprezentativca za Hrvatsku socca reprezentaciju koju krajem mjeseca očekuje jedan od najjačih europskih turnira ove godine - EuroCup. Uz Posavca Domagoja Mikleuševića, jedan od njih je upravo Luka Matković. 

- Poziv u socca reprezentaciju me stvarno jako iznenadio, a još više razveselio. Jako sam uzbuđen i jedva čekam da natjecanje počne i, naravno, očekujem dobre rezultate, poručuje Luka. 

Socca je, inače, varijanta malog nogometa koja je jedna od najbrže rastućih i već sada najpopularnijih na svijetu. Igraju se europska i svjetska prvenstva, momčadi stižu sa svih kontinenata, a jedino ograničenje je da statusno moraju biti amateri. 

EuroCup u Moldaviji okupit će 12 najboljih europskih reprezentacija podijeljenih u četiri skupine, igra se od 29. ožujka do 2. travnja, a Hrvatska je za početak dobila dosta jaku skupinu. U njoj su aktualni viceprvak svijeta Kazahstan te vrlo dobra Francuska. S Kazahstancima naši još nikada nisu igrali, a s Francuzima su se sastali baš na prošlom Svjetskom prvenstvu i slavili sa 3:2.

Dobra vijest za ljubitelje sporta je da će utakmice socca EuroCupa moći pratiti i u izravnom prijenosu na Sportskoj televiziji. 

Izdvojeno


Reci što misliš!