AKTUALNO / VIJESTI

POTOP U KARLOVCU

Na karlovačkom području i dalje traje borba s poplavama, prema prognozama Hrvatskih voda normalizacija vodostaja trajat će tjednima

Na karlovačkom području i dalje traje borba s poplavama, prema prognozama Hrvatskih voda normalizacija vodostaja trajat će tjednima
Luka Stanzl/PIXSELL

U narednih sedam dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih sedam dana

Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Na slivovima Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice nema dodatnog porasta vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje vrlo visokih vodostaja na karlovačkom području.

Vodostaj rijeke Mrežnice u 5 sati iznosi je 357 cm te se stanje na području Duge Rese polako stabilizira. Rijeka Mrežnica dosegnula je najviši vodostaj od 459 cm 16. svibnja na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Izvanrdno stanje obrane od poplave i dalje na rijeci Korani 

Od srijede od 9 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava za područje grada Karlovca kada je vodostaj rijeke Kupe premašio razinu od 830 centimetra. Najvišu razinu od 847 centimetra vodostaj Kupe u Karlovcu dosegnuo je 18. svibnja u 2 sata u noći i od tada je blagom opadanju.

Vodostaj Kupe u 6 sati na vodomjernoj postaji Karlovac iznosio je 793 centimetra tendencijom daljnjeg opadanja od tri centimetra na sat. Prema procjenama Hrvatskih voda, u iduća 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu opadne za otprilike 50-ak centimetara.

Izvanredno stanje i dalje je na snazi na rijeci Korani. Vodostaj danas u 6 sati iznosi je 808. Najveći vodostaj od 852 cm Korana je dosegnula 18. svibnja u ponoć i od tada kreće u stagnaciju i opadanje prosječno dva centimetara na sat. 

Mnoge prometnice na karlovačkom području su i dalje poplavljene, a naselja prometno su odsječena od Karlovca. 

U narednih 7 dana očekuju se puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

No, prema prognozama Hrvatskih voda, s obzirom na izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Hrvatskoj potrajati će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava, donosi Hina.

Izdvojeno


Reci što misliš!