AKTUALNO / VIJESTI

ODGOVOR IZ VODOVODA

Reagirali iz Vodovoda: Izjave g. Medića kako će se provesti nestručna i nepotpuna revizija su neutemeljene!

Reagirali iz Vodovoda: Izjave g. Medića kako će se provesti nestručna i nepotpuna revizija su neutemeljene!

Geomehanički nadzor je na sastanku jasno objasnio kako nije postojao bolji način izvođenja radova i da je odabir tehnologija u ovakvim slučajevima vrlo sužen.

- Nastavno na priopćenje koje su dostavili predstavnici građanske inicijative Zvijezde i Gaze, g. Medić i g. Volner, a vezano na sastanak održan dana 23.4.2024. u prostorijama Vodovoda  kanalizacije, javljaju iz gradske tvrtke. 

- Vodovod i kanalizacija kao nositelj projekta od samog početka ističe i provodi otvorenost, dijalog i suradnju  sa građanima o obuhvatu radova te smatramo kako  izjava g. Medića  o "dubokom neslaganju" i "visokoj razini nepovjerenja" ne doprinosi težnji vik-a i vjerujemo većine građana da se projekt provede na zadovoljstvo, prvenstveno stanara u zoni radova, a potom i nas kao naručitelja, kažu u Vodovodu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti...

Stručna mišljenja i objašnjenja koja su i jučer iznijeta g. Medić očito ne priznaje pa se postavlja pitanje s kojim ciljem opetovano ne prihvaća zaključke utemeljene na stručnom pristupu i godinama iskustva onih koji rade na realizaciji projekta. Geomehanički nadzor je na sastanku jasno objasnio kako nije postojao bolji način izvođenja radova i da je odabir tehnologija u ovakvim slučajevima vrlo sužen.

Naime, činjenica je da se radovi izvode u nepovoljnim uvjetima jer je većina objekata stara, neodržavana i bez temelja. To znači da  nisu povezani sa tlom, a uslijed pomaka tla kod takvih objekata bez temelja dolazi i do porasta rizika od  oštećenja. Kod ovakvih radova,pomaci tla su neizbježni, neovisno koriste li se talpe ili druga tehnologija. Što se tiče tvrdnje da Vik odbija zahtjev za nezavisnom i stručnom revizijom projekta, to nije istina. Pojasnili smo na sastanku na koji način i kada će se ista provesti.

Jasno je rečeno da kriteriji koje predlaže za odabir revidenta nisu kriteriji koji se koriste u EU projektima niti su praksa i da bi se provedbom postupaka nabave po takvim kriterijima tvrtku,  koja je odgovorna pravna osoba te u obvezi racionalnog raspolaganja javnim novcem, dovelo u puno veće troškove od onih koji su realni kod provođenja revizije takvih projekata. Izjava g. Medića kako će se na takav način provesti nestručna i nepotpuna revizija je u potpunosti neutemeljena. Kriterij cijene naravno nije jedini kriterij kako g. Medić ponovo selektivno tumači pravila, postupke i procedure u provedbi nabave. Izjava kako u Zvijezdi nisu provedeni istražni radovi nije točna. Jučer je to ponovo  pojašnjeno.

- Istražni radovi koji su bili preduvjet za početak iskopa u Kraševoj ulici su provedeni, a također i ojačanje temelja tamo gdje je bilo potrebno. Za Draškovićevu, Bencetićevu i Gambonovu provest će se također istražni radovi kojima je cilj utvrditi stanje temelja. Nadzor će donijeti uputu o mjerama odnosno načinu ojačanja temelja, što je jučer detaljno pojašnjenje. Nakon toga, provest će se dopuna izvedbenih projekata zaštite građevinske jame i tu će se definirati daljnji tijek radova i tehnologija iskopa. Svaki korak je utemeljen na mišljenju struke te niti jedna odluka neće biti donesena bez stručne podloge te naravno uz komunikaciju sa građanima, kažu u Vodovodu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!