VIJESTI / KARLOVAC

U subotu ujutro maraton Karlovac - Sošice u čast hrvatskom vitezu Domovinskog rata Miroslavu Perisu

U subotu ujutro maraton Karlovac - Sošice u čast hrvatskom vitezu
Domovinskog rata Miroslavu Perisu

U organizaciji Grada Karlovca i udruge specijalne jedinice policije Grom organizatori su 2. maratona posvećenog hrvatskom vitezu Domovinskog rata Miroslavu Perisu.

Maraton se trči na relaciji Karlovac - Sošice, a okupljanje sudionika je u 7:30 kod OŠ Banija, gdje u 8 sati i počinje maraton, koji će se trčati na relaciji Banija - Hrnetić - Mahično - Zorkovac - Dolina kardinala Krašić - Kostanjevac - Sošice. Maratonci će se na putu dva puta zaustaviti, prvo u Hrnetiću gdje će položiti vijence i zapaliti lampione na groblju uz prelet MIG-ova te u 10:30 u Stipanu na mjestu pogibije Miroslava Perisa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miroslav Peris (1. veljače 1961. – 14. rujna 1993.), rođen u Karlovcu, podrijetlom Žumberčanin, započeo je Vojnu pilotsku školu u Mostaru, a usavršio u Zadru i Puli gdje je proglašen najboljim u svojoj klasi. Kao pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, poginuo je u Domovinskom ratu vraćajući se sa zadatka kada je njegov MiG, zvan „Osvetnik Vukovara“ oboren iznad sela Stipan kod Vrginmosta. Uz vojne počasti, posmrtni ostaci Miroslava Perisa sahranjeni su na groblju Hrnetić u Karlovcu.

Miroslav Peris proglašen je žumberačkim vitezom Domovinskog rata, a 2012. godine mu je u Sošicama, na Žumberku, rodnom kraju njegovih roditelja podignuta bista. Povodom 25. obljetnice pogibije, 14. rujna 2018. godine, uz visoke počasti postavljena mu je spomen ploča u Osnovnoj školi Banija čiji je bio učenik te mu je u čast iznad škole preletio MiG.

KAportal.hr

 


Reci što misliš!