VIJESTI / KARLOVAC

Međunarodna izložba inovacija u Karlovcu

FOTO Drveni puzzle motocikl, motorne škare mobilne, solarni bicikl s hladnjakom...Čak 45 inovacija na ovogodišnjoj iKA-i

FOTO Drveni puzzle motocikl, motorne škare mobilne, solarni bicikl s hladnjakom...Čak 45 inovacija na ovogodišnjoj iKA-i

Svima je cilj isti: da budu u upotrebi i stvore radna mjesta

- Nema razvoja bez inovacija; one su ključan element razvoja u svijetu, poručio je prof. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, prorektor za inovacije, s današnjeg otvorenja 14. iKA-e, međunarodne izložbe inovacija, u Tehničkoj školi Karlovac.

Na njoj je 45 inovacija, koje je stvorilo stotinjak autora iz Karlovačke županije i Hrvatske, te Slovenije i BiH. Neke od njih već su ovjenčane medaljama, neke su u upotrebi, a neke prvi put pred javnošću. No, svima je cilj isti: da budu u upotrebi i stvore radna mjesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maturanti Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac Dorian Mirt i Domagoj Škrtić napravili su drveni puzzle model motocikla, a Josip Vuljanić drveni umivaonik. Mentor im je svima bio Goran Mučenski.

- Specifičnost je što smo koristili nove tehnologije; oba proizvoda su izrađivana na CNC stroju, crtani kompjuterski. Rađeni su od drveta, motocikl od furnirske ploče, umivaonik od hrastovine, nema metalnih dijelova. Na umivaoniku nije inovacija materijal jer postoje drvene kade itd., ali jest što je učenik sam napravio program da CNC stroj, triosni, to pravi, objasnio je ravnatelj Daniel Peris.

Osim ovih inovacija, na izložbi do petka Karlovčani mogu razgledati i motorne škare mobilne, solarni automobil, mini uređaj za sušenje voća i povrća, solarni-električni bicikl s hladnjakom, sapun od limunske trave, zračnu pušku s akumulatorom zraka i regulacijskim ventilom za izbacivanje kuglice...

- Radna mjesta su završni korak svake inovacije, ali mislim da je duh inovatorstva danas potreban na svim područjima jer živimo u trenutku kad više ne možemo neka stara, prokušana rješenja koristiti. Želim da svi komercijalizirate svoje inovacije, poželio je autorima gradonačelnik Damir Mandić.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!