VIJESTI / KARLOVAC

REAGIRANJE

Nakon Biračevih prozivki zbog 3D zebre u Grabriku, stiglo reagiranje, Kaleb tvrdi: Pismorad je imao najbolju ponudu, ne znam je li uzimao podizvođača

Nakon Biračevih prozivki zbog 3D zebre u Grabriku, stiglo reagiranje, Kaleb tvrdi: Pismorad je imao najbolju ponudu, ne znam je li uzimao podizvođača

- Volonterski rad koji je prikazan u izradi projekta VGČ Grabrik u Karlovcu je u naravi samo volonterski i nipošto se ne isplaćuje pa isti ne ulazi u troškove same izrade 3D zebre, navodi predsjednik VGČ Frane Kaleb.

Nakon što je gradski vijećnik Dimitrije Birač na današnjoj konferenciji iznio cijelu kronologiju oko izrade 3D zebre u Grabriku, te time prozvao Vijeće gradske četvrti Grabrik, kao i gradsku upravu na nepravilnosti, oglasio se i predsjednik VGČ Frane Kaleb. Kad smo ga zamolili za pojašnjenje situacije, rekao je da je Pismorad dobio taj posao i da on nije znao hoće li uzimati podizvođača.

Priopćenje prenosimo u cijelosti... 

Na temelju sazvane konferencije za tisak dana 23. studenoga 2021. godine, od strane oporbenog vijećnika Dimitrija Birača, u svezi realiziranog projekta „Izrada 3D zebre ne prometnici“,  i traženja i pojašnjenja u svezi same realizacije izjavljujem sljedeće: 

Ovim projektom predstavljena je ideja učinkovitog načina ujecaja na vozače motornih vozila za smanjenjem brzine m/v na potrebnim mjestima u gradu, a prema uzoru u više gradova u RH. Naime, na prometnom dijelu Ulice Kralja Petra Krešimira IV, odnosno cesti koja pripada Gradu Karlovcu, na kčbr. 1984 k.o. Karlovac II, nalazi se vrlo frekventan pješački prijelaz i to na lokaciji između kčbr: 2025 sa sjeverne strane i kčbr: 2026/2 sa južne strane k.o. Karlovac II. 

Izradi 3D zebre je prethodila izrada stručnog elaborata  kao osnove za nastavak same izrade 3D zebre.  Prema izjavi izvođača radova ovaj Elaborat se može primijeniti i koristiti i za druge lokacije u gradu Karlovcu za izrade 3D zebre. 

Izradi stručnog elaborata je prethodila i studija u svezi donošenja Posebnih uvjeta za samu izradu 3D zebre od strane Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo grada Karlovca, koji je u tim uvjetima obuhvatio sve potrebno. Samim projektom su se odredili svi parametri, načini rada i detaljni opis namjeravanog zahvata. Nakon izrade stručnog elaborata pristupilo se samoj izradi 3D zebre na postojećem pješačkom prijelazu. 

Izrada 3D zebre je izrađena s provjerenim materijalom tzv hladnom plastikom, čime se postiže dugotrajno postojanje i 3D efekt, u više različitih nijansi i boja. Kvaliteta izrade je istaknuta i u samom jamstvu izvođača. Naime, jamstvo izvedenih radova 3D zebre je u trajanju od četiri godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Za napomenuti je da postojećim pješačkim prijelazom prometuju djeca putem do OŠ Grabrik i natrag, zatim roditelji sa predškolskom djecom koja idu u vrtić Grabrik i natrag, kao i ostali pješaci te su izloženi opasnostima od naleta automobila. Osim vrlo velike frekvencije korištenja ovog pješačkog prijelaza svjedoci smo i prekomjernih brzina automobila. Evidentirane su čak i pojave tzv „obijesnih vožnji“ na dionici ove ulice pa čak i prevrtanje automobila zbog prekomjerne brzine.  

Stoga je opravdano donesena odluka VGČ Grabrik za poduzimanjem učinkovitih radnji, da se izradi 3D zebra baš na ovome postojećem pješačkom prijelazu.

Realizacijom ovoga projekta postignuta su dva cilja: Osnovni cilj je zaštita velikog broja djece i ostalih pješaka od naleta automobila. Do sada se nije uspjelo postići efekt postavljanjem usporivača brzine jer se isti nisu dopustili postaviti, jer se postojeći pješački prijelaz ne nalazi u neposrednoj blizini škole. Nadalje usporivači brzine stvaraju određenu buku - lupanje prolazom teretnih i drugih vozila, što opravdano ometa mir suvlasnika okolnih zgrada.  

Nadalje sama izvedba 3D zebre predstavlja i estetski vizualni efekt pa izrada 3D zebre ima i posebnu estetsku stranu izgleda pješačkog prijelaza, kao i cijela Ulica Kralja Petra Krešimira IV. Ovakva izvedba 3D zebre je jedinstvena u Karlovačkoj županiji pa je sama po sebi posebna, ali nije osobita novost u više gradova u Republici Hrvatskoj. 

Za pristup samom projektu je prethodilo prikupljanje ponuda. Iako VGČ Grabrik nije bilo to u obvezi, jer se radi o iznosu koji je manji od 50.000 kuna. Prikupljene su tri ponude, od glavnih izvođača ovih projekata, a koje se prilažu u ovom priopćenju. 

Volonterski rad koji je prikazan u izradi projekta VGČ Grabrik u Karlovcu je u naravi samo volonterski i nipošto se ne isplaćuje pa isti ne ulazi u troškove same izrade 3D zebre, zaključio je Kaleb i dodao da je od grada Karlovca za provedbu ovoga projekta je dostavljeno 40.000,00 kuna, a utrošeno je ukupno 37.375 kuna, a prema dostavljenom završnom izvješću ovoga projekta prema gradu Karlovcu, razlika od 2.625,00 kuna se vraća u proračun grada Karlovca.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!