VIJESTI / KARLOVAC

TKO UPRAVLJA BOLNICOM?

U Upravnom vijeću Opće bolnice Karlovac i dalje je bivši tajnik Ministarstva zdravlja, pravomoćno osuđen u "aferi Rimac"! Županiju kao osnivača to ne smeta, samo kažu: Mi ga nismo ni imenovali!

U Upravnom vijeću Opće bolnice Karlovac i dalje je bivši tajnik Ministarstva zdravlja, pravomoćno osuđen u

Na naš telefonski poziv predsjednik Upravnog vijeća Čujko je samo rekao da ćemo, "nakon što se dogovore dobiti pismeni odgovor". Čujko je još samo dodao da se kao predsjednik Upravnog vijeća ne misli osobno očitovati.

Bivši glavni tajnik Ministarstva zdravlja Velibor Drakulić prošlog je tjedna pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 7 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje u aferi vezanoj za uhićenje bivše državne tajnice Josipe Rimac radi "sređivanja državnih ispita", no iako je presuda pravomoćna, on je i dalje član Upravnog vijeća Opće bolnice Karlovac kojoj je osnivač Karlovačka županija. S još troje optuženih Drakulić se nagodio s USKOK-om priznavši krivnju, pa je i kazna takva kakva je. 

No kako je ostao i dalje član Upravnog vijeća OB Karlovac u ponedjeljak smo Karlovačkoj županiji, predsjedniku Upravnog vijeća Kristijanu Čujku te Ravnateljstvu bolnice poslali upit kako je moguće da osuđenik i dalje bude u upravljačkoj strukturi javne ustanove kojoj je Karlovačka županija osnivač. Zamolili smo za hitnost odgovora, no tek smo nakon dva dana dobili odgovor koji glasi: "Karlovačka županija, kao osnivač OB Karlovac, nije imenovala g. Velibora Drakulića u Upravno vijeće ove ustanove."
 
Prije toga predsjednik Upravnog vijeća Čujko je na naš telefonski poziv samo rekao da ćemo, "nakon što se dogovore dobiti pismeni odgovor". Čujko je još dodao da se kao predsjednik Upravnog vijeća o ovome ne misli osobno očitovati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kakva je daljnja procedura mislili smo da će biti jasnije kad dobijemo odgovor, što naravno nismo uspjeli razaznati u jednoj jedinoj rečenici dobivenoj iz Karlovačke županije. Zanimljivo je da pitanje člana Upravnog vijeća bolnice već prije uopće nije došlo na dnevni red tijela koje upravlja bolnicom, bez obzira tko ga je imenovao, a učinio je to 9. siječnja 2020. predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Međutim, dr. Drakulić je s mjesta glavnog tajnika Ministarstva zdravlja smijenjen još 14. lipnja 2021. godine, dakle, prije godinu dana, pa ostaje otvoreno pitanje je li Upravno vijeće tu još prije trebalo reagirati, s obzirom na sudski postupak i neugodnu hipoteku optuženika koja je dobila i svoj epilog u obliku pravomoćne presude. Već duže vrijeme se u javnosti otvaraju i druga pitanja, pa i ono trebaju li uopće županije biti osnivači bolnica. Dugo najavljivana ali nikad provedena nova reforma zdravstva navodno upravo ide u tom smjeru, još veće centralizacije zdravstvenog sustava.  

Izdvojeno


Reci što misliš!