VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKI BUDŽET

Sutra pred gradskim vijećnicima prvi rebalans proračuna! Ide gore za skoro 9 milijuna eura, pogledajte na što će se utrošiti

Sutra pred gradskim vijećnicima prvi rebalans proračuna! Ide gore za skoro 9 milijuna eura, pogledajte na što će se utrošiti
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Dokapitalizirat će se se i gradske tvrtke, pa Malović navodi da se radi o Gradskoj toplani i Mladosti sa 700 tisuća eura i mala dokapitalizacija u Vodovodu zbog usklađenja temeljnog kapitala po Zakona o uvođenju eura.


Karlovački gradski vijećnici sutra su opet u svojim klupama, a na dnevnom redu je i prvi rebalans gradskog proračuna. Što će se mijenjati u gradskom budžetu danas je na tiskovnoj konferenciji izvijestila pročelnica Upravnog odjela za financije Lidija Malović, rekavši da se povećava za 8,6 milijuna eura, odnosno za 10,8 posto. Potaknut je, dodaje Malović, značajnim promjenama i u strukturi prihoda i rashoda.

- Najznačajnije promjene na prihodnoj strani su porezi i prirez povećavaju se za 2,4 milijuna eura. Iz Proračuna Karlovačke županije očekujemo sredstva za sanaciju šteta od potresa, klizišta, propuste i zidove, te nadoknadu sredstava koju smo već ostavarili za parking Nikole Tesle koji je dovršen prošle godine ali smo sredstva dobili ove godine. Povećavaju se u značajnoj mjeri europska sredstva, u najvećem dijelu za konstruktivnu obnovu objekata i to se vidi, rekla je Malović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neiskorišteni kredit

Dodaje da očekujemo i zaostatke sredstava za kino Edison iz prošle godine koja još nisu došla. I iz inozemstva za naš projekt Fortitude, a jedino smanjenje je od Hrvatskih voda i od Karlovačke banke za projekt Modrušanovog parka.Povećava se iznos kreditnih sredstava za oko 900 tisuća eura, ali ne dolazi do novog zaduživanja nego kredit koji je ugovoren nije iskorišten, pa će se iskoristiti u ovoj godini.

- Rashodna strana je isto povećana kao i prihodi, a najveće promjene su na obnovi muzeja, male zgrade gradske uprave, Kamoda, Hrvatskog doma, Mihalićeve kuće na Gazi koja je pri kraju i OŠ Dragojle Jarnević koja nije još započeta i nemamo izvođača, no sredstva su odobrena iz Fonda solidarnosti pa smo ih ugradili u proračun, sve zajedno oko tri milijuna eura, rekla je pročelnica.

Povećanja u rashodima dolazi i na projektu Karlovac II i to u onom dijelu na kreditna sredstva u visini oko milijun eura. Novi projekt u ovom rebalansu je nogometno igralište Turanj u visini 200 tisuća eura, a isto tako planira se održavanje komunalne infrastrukture za oko 400 tisuća eura. 

- Govorimo o nerazvrstanim cestana i sanacijama zidova uslijed potresa. Za uređenje vrtića Zadobarje i Banija osigurava se dodatnih 128 tisuća eura, za uređenje sportskih objekata 140 tisuća eura i za uređenje Starog grada Dubovca oko 86 tisuća eura, kazala je Malović.

Dokapitalizirat će se se i gradske tvrtke, pa Malović navodi da se radi o Gradskoj toplani i Mladosti sa 700 tisuća eura i mala dokapitalizacija u Vodovodu zbog usklađenja temeljnog kapitala po Zakona o uvođenju eura. 

Kapitalni projekti idu dalje

- Povećavaju se sredstva za sport za 112 tisuća eura, a u ustanovama rasporedili smo njihove viškove koji su ostvareni prethodne godine, najznačajnije povećanje vidljivo u plaćama u školama i vrtićima. Minstarstvo osigurava u školama, a Grad Karlovac u vrtićima. Osigurana su i sredstva za rad nove ustanove Edison koja bi trebala početi s radom u drugoj polovici godine pa se uključuje u sustav. Poplave su nas ponukale da idemo s izmjenama u odnosu na prijedlog rebalansa od prije dva tjedna, pa smo osigurali 300 tisuća eura za pomoć građanima kojima su stradali stambeni objekti, navodi još pročelnica.

Gradonačelnik Damir Mandić je naglasio da je prva i osnovna informacija da se svi veliki kapitalni projekti koji su u tijeku nastavljaju i dalje, te da su imali element za Karlovac II koji su Hrvatske vode trebale sufinancirati. a nisu osigurale sredstva, pa ih je Grad morao pronaći sam. 

- Ključno je da projekt kao takav nije sporan niti u jednom trenutku. Izvođači nevezano za padaline nastoje držati ugovorene rokove po potpisivanju ugovora, zaključio je gradonačelnik.

Izdvojeno


Reci što misliš!