VIJESTI / KARLOVAC

NULA BODOVA

Hotel Central mogao bi opet na bubanj, vlasnik odustao od obnove? Grad je sam sebi iz ruke izbio mehanizam da natjera vlasnike da obnavljaju svoje napuštene objekte?

Hotel Central mogao bi opet na bubanj, vlasnik odustao od obnove? Grad je sam sebi iz ruke izbio mehanizam da natjera vlasnike da obnavljaju svoje napuštene objekte?

Svi ćemo ostati uskraćeni za podatak koliko su, primjerice Karlovačka banka za Veliku vojarnu, odnosno Jozo Kaleb za Central dosad u gradski proračun uplatili na ime komunalne naknade.

Karlovačka povijesna jezgra Zvijezda veliko je gradilište, a kad se konačno postave nove kanalizacijske i vodovodne cijevi pod zemlju, trebalo bi krenuti uređenje na tlu koji će građani Karlovca i poprilično platiti. No ne treba nikome biti žao jer nakon desetljeća devastacije Karlovac bi trebao dobiti dostajan stari centar na ponos svih građana.

No kako stvari stoje, prilično je izvjesno da ćemo nakon uređenja infrastrukture imati rugla koja strše i nikako ne mogu biti reprezentativna, a to su devastirana Velika vojarna i u isto tako lošem stanju nekadašnji Hotel Central. Oba objekta u privatnom su vlasništvu, prvi još uvijek pokušava prodati Karlovačka banka, a drugi će čini se ponovo na bubanj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlasnik Centrala odustao od projekta?

Hotel Central je, podsjetimo, sad već davne 2014. godine od Korane d.d. na sudskoj dražbi kupio poduzetnik s bečkom adresom Jozo Kaleb za 1,2 milijuna kuna, a potom mu je Grad Karlovac prodao i svoj dio za 1,8 milijuna kuna, tako da je postao jedini vlasnik. Za prodaju za 150 eura po kvadratu vladajući su se odlučili kako bi doprinjeli što bržoj obnovi. 

Kad su prošle godine počeli radovi na infrastrukturi u Zvijezdi u Gradu su očekivali da će krenuti i obnova Centrala no čini se da od svega toga neće biti ništa. U šturom odgovoru na naš upit, iz karlovačke gradske uprave smo doznali da je Grad i dalje u kontaktu s vlasnikom Centrala, no i da je on "izrazio namjeru odustajanja od ulaganja u obnovu zgrade". Znači, opet smo na početku.

Zašto se ne naplaćuje spomenička renta?

U zadnjem razgovoru s Kalebom prije godinu dana rekao nam je da je predračun za kompletno uređenje oko četiri milijuna eura, ali i dodao da će mu "trebati 80 godina da iznajmljuje 29 soba i napravi promet od četiri milijuna eura. Kad se uračuna i trošak djelatnika ova je investicija u tom smislu potpuno nezanimljiva". Već se iz ovih riječi moglo naslutiti da je ova priča, barem što se Kaleba tiče, gotova. 

Je li trebalo proći gotovo deset godina da se ovaj ne baš jeftin projekt ovako razvlači možda leži u pitanju na koji način karlovačka gradska uprava utječe na vlasnike privatnih objekata da ih obnove. Jedan od instrumenata je svakako komunalna naknada, a u slučaju Centrala i spomenička renta. U Gradu su nam još rekli da se "spomenička renta plaća samo za poslovne prostore u kojima se obavlja djelatnost"?!

Podaci o naplati komunalne naknade - porezna tajna

Nije baš jasno zašto Grad ne naplaćuje spomeničku rentu za prostore koji nisu privedeni svrsi odnosno u kojima se ne obavlja djelatnost, jer tako si je sam izbio dodatnu mogućnost da na vlasnike nekretnina u starom dijelu utječe da obnove svoje nekretnine. Možda zato i imamo toliko razvaljenih privatnih zgrada u Zvijezdi?

Nadalje, još smo doznali da su "vlasnici nekretnina navedenih u upitu obveznici plaćanja komunalne naknade Gradu Karlovcu za iste", no doznali smo i jednu zanimljivost, da su podaci o visinama obveze plaćanja komunalne naknade - tajni.

- Podaci o visinama obveze plaćanja komunalne naknade smatraju se sukladno odredbama Općeg poreznog zakona poreznom tajnom te se ne smiju javno objavljivati niti ustupati trećim osobama, rečeno nam je, tako da ćemo svi ostati uskraćeni za podatak koliko je, primjerice, Karlovačka banka za Veliku vojarnu, odnosno Jozo Kaleb za Central dosad u gradski proračun uplatio na ime komunalne naknade. 

Izdvojeno


Reci što misliš!