VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKO VIJEĆE

Grad popustio iznajmljivačima i snizio visinu godišnjeg paušala, no odluka nije dobro sjela svim vijećnicima: Trebalo ih je "oderat" za 300 eura

Grad popustio iznajmljivačima i snizio visinu godišnjeg paušala, no odluka nije dobro sjela svim vijećnicima: Trebalo ih je
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Razgovarali smo s iznajmljivačima i oni se najviše boje nelojalne konkurencije. Za njih je to višestruko povećanje ali idemo vidjeti 2024. godinu kako će to izgledati pa ćemo vidjet kako dalje, kazao je gradonačelnik Damir Mandić

U duhu Vladine porezne reforme, sada i službeno, drastično je povećano paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu na području grada Karlovca. 

Dosadašnjom odlukom porez na iznajmljivanje iznosio je 300 kuna godišnje po jednom krevetu, a u kampu 350 kuna godišnje po jednoj smještajnoj jedinici, a te su visine poreza vrijedile u naselju Karlovac. Izvan naselja Karlovac, ali na administrativnom području Grada Karlovca taj je porez bio dvostruko niži.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvobitno je u javno savjetovanje poslana odluka o povećanju poreza od iznajmljivanja apartmana i soba na 130 eura godišnje po jednom krevetu, a u kampu na 100 eura po jednoj smještajnoj jedinici. Te bi visine poreza vrijedile za područje naselja Karlovac, a izvan naselja Karlovac unutar administrativnog područja grada Karlovca taj bi porez i dalje bio dvostruko niži.

No kako je u međuvremenu došlo do prigovora od strane iznajmljivača, a prijedlozi su išli u smjeru da je to prevelik porez na području grada Karlovca ili da se porez ujednači na području cijelog grada, Grad je popustio. Kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pročelnica Lidija Malović prezentirana je, visina paušala snizila se na 110 eura godišnje po jednom krevetu, a u kampu je ostala nepromjenjiva. 

Nejednako oporezivanje?

Vijećnica Dragica Malović (SDP) tražila je pojašnjenje zbog čega se išlo na smanjenje visine paušala za iznajmljivače van naselja Karlovac odnosno čime se je Grad vodio pri donošenju takve odluke. Pročelnica Lidija Malović pojasnila je da je takva odredba bila i prije. 

- Razmišljalo se je o tome, ali cilj nam je da se i područja izvan naselja Karlovca turistički dalje razvijaju, jer oni nemaju takve prilike za razvoj turizma koje ima grad Karlovac, kazala je pročelnica. 

Vijećnica Malovića je konstatirala kako je trebalo napraviti neku dubinsku analizu jer na bookingu se vidi da i u mjestima izvan naselja Karlovac postoje vrlo ekskluzivne nekretnine koje se iznajmljuju za daleko više novca nego ove u centru grada. Za vijećnika Predraga Pavlačića (HSS) ovaj prijedlog odluke odnosno smanjenje je smiješno. 

- Doista 110 eura godišnje? Je li znate koliko je jedno noćenje kod ovih koji iznajmljuju? Ispod 30 eura za najobičnije noćenje nema. Trebalo ih je "oderat" na 300 eura, a ne na 100 eura, komentirao je Pavlačić. 

Gradonačelnik Damir Mandić komentirao je cilj potaknuti da se ljudi na ruralnom području bave ovim poslom, pa je onda i ta cijena poticaj. 

- Koliko što košta to tržište odredi. Prošle godine, sredinom godine je pri Turističkoj zajednici registrirano 20 novih iznajmljivača i uglavnom se radi o iznajmljivačima koji iznajmljuju stanove. Hoće li ova cifra biti izdrživa vidit ćemo. Razgovarali smo s iznajmljivačima i oni se najviše boje nelojalne konkurencije. Za njih je to višestruko povećanje ali idemo vidjeti 2024. godinu kako će to izgledati pa ćemo vidjet kako dalje, kazao je gradonačelnik. 

- Svrha poreznog sustava je da su svi pravedno, jednako oporezovani. Ja vam govorim o ljudima koji iznajmljuju za jednu noć kuće za 500 eura. To je dosta novca, a vi ste im dali duplo manji porez, komentirala je vijećnica Malović. 

Izdvojeno


Reci što misliš!