VIJESTI / KARLOVAC

OD 1. SIJEČNJA

Ne mijenja se puno kod novog ustroja parking i pauk službe! Vlastiti pogon Grada s istim djelatnicima i voditeljima, svi ostaju u Sportskoj dvorani

Ne mijenja se puno kod novog ustroja parking i pauk službe! Vlastiti pogon Grada s istim djelatnicima i voditeljima, svi ostaju u Sportskoj dvorani
foto ilustracija KAportal/Pixsell

KAportal je, podsjetimo, pisao da će i nakon gašenja Mladosti direktor Ivan Uđbinac zadržati rukovodeću poziciju upravitelja pogona, pa su iz Grada pojasnili da je to prije svega "funkcija, a ne obično radno mjesto"

Kao što je već najavljeno i komunicirano u medijima, s prvim danom nove, 2024. godine gradsko poduzeće Mladost prestaje postojati, dok će parking i pauk služba prijeći direktno pod ingerenciju Grada Karlovca. 

U karlovačkoj gradskoj upravi provjerili smo na koji će se način ustrojiti ta služba a kako stvari stoje, građani baš i neće osjetiti da se nešto promijenilo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Komunalnu djelatnost pružanja usluga parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, što uključuje i obavljanje nadzora i premještanje parkiranih vozila na površinama javne namjene sukladno posebnim propisima (“pauk”), obavljat će vlastiti pogon Grada Karlovca, kao jedan od mogućih organizacijskih oblika obavljanja komunalnih djelatnosti propisanih Zakonom o komunalnom gospodarstvu, rečeno nam je u Gradu.  

Pojašnjavaju da Zakon o komunalnom gospodarstvu je posebna pravna osnova (lex specialis) za osnivanje vlastitog pogona, za razliku od Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji propisuje osnivanje upravnih tijela (upravni odjeli i službe) jedinica lokalne i područne samouprave za obavljanje poslova iz njihovog samoupravnog djelokruga i povjerenih poslova državne uprave. 

- Dakle, u navedenom kontekstu, vlastiti pogon je samostalni organizacijski oblik obavljanja komunalnih djelatnosti, i ne ulazi u sastav niti jednog upravnog tijela Grada Karlovca, navodi se u odgovoru na naš upit. 

Djelatnici Mladosti će postati zaposlenici gradske uprave, no ostat će raditi na istom mjestu - u Školskoj sportskoj dvorani.

- ŠSD na Rakovcu je u vlasništvu Grada Karlovca. Od 1.siječnja 2024. djelatnost parking i pauk službe obavljat će također Grad Karlovac putem vlastitog pogona za parking koji ne čini odvojeni pravni entitet niti ima zasebnu pravnu osobnost. Slijedom navedenog, Grad Karlovac će obavljati djelatnost parking i pauk službe u nekretnini koja čini njegovo vlasništvo, dakle isti pravni entitet koji je ujedno i vlasnik će koristiti prostore unutar svoje nekretnine eventualno potrebne za privremeni smještaj djelatnika pogona za parking, objasnili su detaljno iz Grada.

Sportskom dvoranom upravlja nova ustanova - Sportski objekti Karlovac, no s obzirom da se radi o gradskoj ustanovi i gradsko je vlasništvo, "to ne sprječava vlasnika nekretnine (Grad Karlovac) da i dalje nenaplatno koristi dijelove ili pak cijelu nekretninu, jer je njegovo pravo vlasništva iznad prava upravljanja s kojim će raspolagati Ustanova". 

Nadalje iz gradske uprave pojašnjavaju da će između Grada Karlovca, Ustanove "Sportski objekti Karlovac" i Mladosti d.o.o. biti sklopljena dva Ugovora o prijenosu gospodarske cjeline, jedan ugovor temeljem kojeg se prenosi gospodarska cjelina koja obavlja djelatnost parking i pauk službe na Grad Karlovac, a drugi Ugovor temeljem kojeg se prenosi gospodarska cjelina koja obavlja djelatnost sporta i ugostiteljstva na Ustanovu "Sportski objekti Karlovac". 

- Svi postojeći ugovori o radu moraju biti prenijeti na preuzimatelja cjeline te inkorporirani u radno-pravni sustav preuzimatelja na način da se ne povrijede niti umanje stečena prava radnika. To pravilo vrijedi neovisno od naziva radnog mjesta, već se primjenjuje na sve radnike jednako. Međutim, zbog posebnosti konkretnog prijenosa cjeline, u kojem će s jedne strane biti trgovačko društvo na kojeg se primjenjuju odredbe Zakona o trgovačkim društvima, a s druge strane Ustanova i jedinica lokalne samouprave, a na koje se primjenjuju Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon o komunalnom gospodarstvu, te Zakon o ustanovama, pojedina radna mjesta je zakonski nemoguće klasificirati pod istim nazivljem, kažu nam. 

Isto tako, dodaju, postoje radna mjesta koja su organizacijski pripadala i jednoj i drugoj gospodarskoj cjelini, pa će se u tom smislu morati inkorporirati u budući Pravilnik o radu ustanove, odnosno Kolektivni ugovor jedinice lokalne samouprave, na način da se tim radnicima pronađu druga radna mjesta koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, radnom iskustvu, a koja radna mjesta će u cijelosti moći konkretnim radnicima ponuditi istovjetna radna prava koja su imali na prethodnim radnim mjestima. 

KAportal je, podsjetimo, pisao da će i nakon gašenja Mladosti direktor Ivan Uđbinac zadržati rukovodeću poziciju upravitelja pogona, pa su iz Grada pojasnili da je to prije svega "funkcija, a ne obično radno mjesto".

- Što se tiče upravitelja pogona, to je prije svega funkcija, a ne obično radno mjesto, koja je predviđena odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu kao lex specialis propisom, isto vrijedi i za poziciju ravnatelja ustanove, koja je regulirana Zakonom o ustanovama te se u tom smislu moraju poštivati zahtjevi navedenih lex specialis propisa u pogledu imenovanja na navedene pozicije, s time da se niti jednog radnika društva Mladost d.o.o. zbog neusklađenja zakonske regulative ne smije oštetiti, već mu se mora ponuditi drugo odgovarajuće radno mjesto, navodi se još u odgovoru na naš upit. 

Izdvojeno


Reci što misliš!